Mei Šiang je najstarejša samica z mladičkom v ZDA. Foto: Reuters
Mei Šiang je najstarejša samica z mladičkom v ZDA. Foto: Reuters

Ko so se poleg drugih držav tudi Združene države Amerike pogreznile v karanteno zaradi pandemije novega koronavirusa, so se zaprla tudi vrata washingtonskega živalskega vrta Smithsonian National Zoo. V tem času pa se je strokovnjakom ponudila priložnost, da so opravili umetno oploditev, poroča AP.

Za orjaške pande namreč velja, da je možnosti za parjenje izredno malo. Obdobje, v katerem so samice vsako leto plodne, traja le med 24 in 72 ur. Tako so, ko se je vedenje Mei Šiang sredi marca spremenilo, v živalskem vrtu vedeli, da je čas pravi. Pri procesu so bili zaradi virusnih razmer še dodatno previdni. Osebni stik so zmanjšali tako, da so opremo pripravili vnaprej, omejili pa so število prisotnih med oploditvenim postopkom.

"Orjaške pande so mednarodni simbol ogroženih vrst in upanja, ob rojstvu tega mladička smo navdušeni, da svetu lahko ponudimo trenutek čistega veselja, ki je v teh časih zelo potreben," je povedal Steve Monfort, direktor živalskega vrta.

22-letna panda je skotila mladička v majhnem brlogu, kjer je iz vej ustvarila udobno gnezdece: "Mladička je takoj vzela k sebi in ga začela pestovati, v takih brlogih pa pande ostanejo prvih 100 dni mladičkovega življenja," so povedali predstavniki živalskega vrta na družbenih omrežjih. Mei Šiang je tako postala najstarejša samica orjaškega pande v ZDA, katere porod je bil uspešen. Najstarejša samica na svetu, ki je še skotila mladička, je sicer 23-letna panda iz Kitajske.

Spol še ni znan

Živalski vrt je zainteresiranim spremljanje poroda omogočal prek 24-urne nadzorne kamere. Ko bo mogoč dostop do mladička, bodo zaposleni izvedli tudi prvi pregled, preverili, ali je z njim vse v redu. Takrat se bo izvedel tudi njegov spol.

To je že samičkin četrti mladiček, njeni prvi trije pa živijo na Kitajskem. Medtem ko se je živalski vrt do neke mere že odprl, pa območje s pandami ostaja zaprto.