Zadnji v vrsti dolgoživih prebivalcev vasi Perdasdefogu, ki se lahko pohvalijo, da so dočakali 100 let, je Vittorio Lai (z vzdevkom Pištola), ki kljub častitljivi starosti še vedno vozi avtomobil in se podaja na lov za divjimi prašiči. Svoj jubilej je praznoval v soboto, in čeprav se načeloma ob takšnem dogodku zbere vsa vas, je bilo tokrat zaradi epidemioloških ukrepov praznovanje omejeno zgolj na Laijeve najbližje. Med njimi je bila tudi njegova žena Maria, ki jih šteje 97. "V mladosti je hotela postati nuna. Pa sem rekel: 'Prav, če boš ti nuna, bom pa jaz duhovnik ali menih,'" je za lokalni časnik La Nuova Sardegna šaljivo razložil Lai.

Vzdevek Pištola si je, kot ponosno pove, prislužil pri 13 letih, ko je šel z očetom na lov in je ustrelil svojega prvega divjega prašiča. "V tistih časih je lov pomenil veliko, tako smo se v mestu ubranili lakote," pojasnjuje in dodaja, da je pozneje opravljal "na stotine" različnih služb. Bil je pastir, delavec, skladiščnik in celo kuhar, "čeprav pravi, da ne zna kuhati".

Naslednji ponedeljek pa bo 100 let dopolnila še ena prebivalka vasice, Piuccia Lai (ki z Vittoriem ni v sorodu), s tem pa se bo število stoletnikov v vasi povzpelo na rekordnih 10. Piuccia Lai bo ta jubilej praznovala v Milanu, kjer živi njen sin z družino in kamor je odletela pred dnevi. "Preživela sem lakoto in vojno, živela v fašizmu in demokraciji. Prvič sem lahko volila 2. januarja 1946," se je v pogovoru za Guardian spominjala skorajšnja 100-letnica in dodala, da je v svojem življenju srečala 10 različnih papežev. V okviru praznovanja se ji bo poklonil tudi milanski župan.

Družina devetih bratov in sester Melis leta 2012, ko so bili kot najstrejši sorojenci vpisani v Guinnessovo knjigo rekordov. Foto: EPA
Družina devetih bratov in sester Melis leta 2012, ko so bili kot najstrejši sorojenci vpisani v Guinnessovo knjigo rekordov. Foto: EPA

Čeprav Sardinija že sicer slovi kot ena izmed petih regij na svetu, kjer ljudje živijo najdlje, pa pri tem posebej izstopa vasica Perdasdefogu v gorovju jugovzhodne Sardinije, do katere vodi le ena ozka in vijugasta cesta. "Podatek o 10 stoletnikih je zgolj potrditev siceršnje dolgoživosti prebivalcev Perdasdefoguja," za Guardian pravi profesorica demografije na univerzi v Cagliariju Luisa Salaris. Vas je postala prepoznavna že pred leti, ko se je v Guinnessovo knjigo rekordov vpisalo devet tamkajšnjih prebivalcev, bratje in sestre iz družine Melis, katerih skupna starost je leta 2012 znašala kar 818 let.

Najstarejša izmed sorojencev Melis, Consolata, je dočakala 108 let, s čimer je postavila tudi vaški rekord. Umrla je leta 2015. Trenutno je najstarejši prebivalec Antonio Brundu, ki bo marca praznoval 104. rojstni dan, še navaja Guardian.