Savdski minister za šport na stadionu proslavlja zmago. Foto: Reuters
Savdski minister za šport na stadionu proslavlja zmago. Foto: Reuters

V Katarju še zmeraj odmeva nepričakovana zmaga Savdijcev nad Argentinci, ki so zapravili vodstvo z 1:0 po golu Lionela Messija. "Eden največjih šokov v zgodovini svetovnih prvenstev," so po tekmi tvitnili organizatorji, FIFA World Cup.

Nad zmago so navdušeni tudi v Savdski Arabiji. Savdski mediji so zmago proti enemu izmed glavnih favoritov prvenstva označili za "zgodovinsko" in "pravljično". Poleg strelcev obeh zadetkov, Saleha Al Šehrija in Salema Al Davsarija, so pohvalili tudi vratarja Mohameda Al Ovaisa.

"Tisoč čestitk, junaki," je na Twitterju zapisal savdski minister za šport Abdalaziz bin Turki AlFajsal. Vplivni funkcionar Turki Al-Šejk je po zmagi omogočil brezplačen vstop v tri zabaviščne parke.

Sorodna novica Neverjetno, a resnično: Savdijci premagali Argentince!

Kralj razglasil državni praznik in dela prost dan

Zmago proslavlja tudi kraljeva družina, saj je voditelj države, kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud, celo razglasil državni praznik in dela prost dan. Vsi zaposleni v javnem in zasebnem sektorju bodo tako v sredo ostali doma. Dela prost dan velja tudi za vse dijake in študente, navaja savdska tiskovna agencija SPA.

Privrženci kraljeve družine so uspeh poskušali izkoristiti tudi politično, piše nemška tiskovna agencija DPA. Poudarili so, da prestolonaslednik Mohamed bin Salman ekipe ob sprejemu pred svetovnim prvenstvom ni izpostavljal pritisku, s čimer naj bi utrl pot k uspehu.

Savdska Arabija bo naslednjo tekmo v skupini C odigrala v soboto, ko se bo pomerila proti Poljski, Argentino pa čaka dvoboj z Mehiko.

Navdušenje savdskih nogometašev in navijačev po zmagi nad Argentino