Ljubezen, olajšanje in odpiranje. Foto: Reuters
Ljubezen, olajšanje in odpiranje. Foto: Reuters

Scrabble v čast svojemu izumitelju praznuje 13. aprila, v ponedeljek pa so Angleži le dočakali sproščanje številnih protikoronskih omejitev, na katero so čakali več kot tri mesece.

Na pročeljih pubv in trgovin v bližini znamenitosti, kot sta veleblagovnica Harrods in nebotičnik Shard, so se tako zasvetile besede, kot so svoboda, srečanje, upanje, družina, zdravje, ljubezen, olajšanje, ponovno srečanje, pivo.

Svoboda, zdravje in upanje. Foto: Reuters
Svoboda, zdravje in upanje. Foto: Reuters

"Scrabble projecira besede, ki ponazarjajo razpoloženje ljudstva ob rahljanju ukrepov," je pojasnila predstavnica podjetja Amarilis Whitty. Izbrali so jih s pomočjo raziskave, ki je zajela občutke prebivalstva v zadnjih težkih mesecih.

Nazaj proti normali

V Angliji pa so se zdaj po več kot treh mesecih sprostile številne protikoronske omejitve. Restavracije in pivnice lahko po novem strežejo goste na zunanjih terasah. Prav tako znova delujejo frizerski, brivski in kozmetični saloni, ponovno so odprte trgovine z nenujnim blagom. Znova je mogoč obisk telovadnic, bazenov, knjižnic in živalskih vrtov.

Člani istega gospodinjstva lahko po novem na območju države tudi počitnikujejo, in sicer v nastanitvah, kjer za hrano poskrbijo sami. Porok se lahko udeleži do 15, pogrebov pa do 30 ljudi. Otroci lahko sodelujejo na katerih koli dejavnostih v notranjih prostorih, število obiskovalcev v domovih za starejše pa se je dvignilo na dva na oskrbovanca, je naštel BBC.

Naslednji krog sproščanja je predviden 17. maja, 21. junija pa naj bi odpravili vse omejitve javnega življenja. Škotska, Wales in Severna Irska, katerih regionalne oblasti izvajajo lastno zdravstveno politiko, za zdaj ukrepe sproščajo v manjši meri kot Anglija.

V celotnem Združenem kraljestvu so od začetka pandemije covida-19 našteli več kot 4,3 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo je več kot 127.000 covidnih bolnikov. Prvi odmerek cepiva je do zdaj prejelo že več kot 60 odstotkov prebivalcev,

Presrečni Angleži spet na pivo

Krajšanje težkih časov

Pri Scrabblu so dodali, da se je prodaja igre v pandemičnem letu 2020, ko so tudi Angleži večere večinoma preživljali doma, dvignila za 51,2 odstotka.

Scrabble se je tudi sicer rodil v krizi. Med depresijo v tridesetih letih prejšnjega stoletja ga je v New Yorku izumil brezposelni arhitetkt Alfred Mosher Butts, ki je bil rojen 13. aprila 1899.

Namen igre je sestavljanje med seboj povezanih besed v obliki križanke na igralni plošči s pomočjo ploščic s črkami, ki imajo različne vrednosti.

Danes Scrabble igrajo v 120 državah sveta, na voljo je v 33 jezikih, danes pa so predstavili tudi novo igralno tablo - iz zelene so jo spremenili v modro.