Dramatična fotografija iz zraka poudarja pustošenje požara v avstralskem gozdu, blizu rezervata Steve Irwin Wildlife Reserve v Queenslandu. Ognjena črta ločuje bogato in nedotaknjeno zelenje na eni strani ter zoglenele ostanke narave na drugi strani ločnice. Pokrajina, ujeta v objektiv, je sicer zelo pomembna predvsem za zaščito živali, saj je dom številnim ogroženim vrstam.

17-letnik je fotografijo posnel med svojim obiskom rezervata, ko je opazil dim. S svojim podvigom pa je moral pošteno pohiteti, saj je njegovemu brezpilotnemu letalniku zmanjkovalo baterije – ostalo mu je le še nekaj minut. Za svojo stvaritev je prejel kar 55.486 glasov s celotnega sveta, nad svojo zmago v tekmovanju za najboljšega fotografa divjih živali (Wildlife Photographer Of The Year People's Choice Award) pa je sin televizijskega okoljevarstvenika Steva Irwina izjemno navdušen. Zmagovalce v preostalih kategorijah nagrad Prirodoslovnega muzeja v Londonu sicer določijo sodniki.

Fotografija pobuda za spremembo

"Pri fotografiranju narave gre predvsem za pripovedovanje zgodbe, z namenom, da se za naše okolje in planet nekaj spremeni," je dejal zmagovalec in dodal, da je nagrada za to fotografijo posebna ne le zaradi globoke osebne časti, temveč tudi zato, ker služi kot opomnik človekovega vpliva na naravo in njegovo odgovornost, da za njo skrbi.

Doug Gurr, direktor Prirodoslovnega muzeja jo je označil za "presunljivo in simbolično", saj naj bi služila kot primer, kako hitro se izgublja biološka raznolikost zaradi podnebnih sprememb, izgube naravnega življenjskega prostora in onesnaženosti. Hkrati pa je poudaril, da za ukrepanje še ni prepozno, upa pa, da bo fotografija spodbudila ljudi, da se izobrazijo o težavah narave v današnjem svetu in v svojem vsakodnevnem življenju tudi ukrepajo.

Muzej je med 49.000 oddanimi fotografijami v ožji izbor izbral 25 primerkov, ki so bili nato odprti za javno glasovanje. Poleg zmagovalne fotografije so srca ljudi osvojila tudi fotografija, ki upodablja vez med gozdnim čuvajem in nosorogom, preden je ta poginil, pa tudi fotografija gorskega zajčka, dveh veveric v njunem gnezdu in prikaz srečanja med labradorcem in velikim losom. Vse te fotografije bodo razstavljene na razstavi Wildlife Photographer of the Year v Prirodoslovnem muzeju v Londonu, ko se ta znova odpre.