Charles s svojo Brandy – v 15 letih sta se oba postarala, a sta se kljub temu prepoznala. Foto: AP
Charles s svojo Brandy – v 15 letih sta se oba postarala, a sta se kljub temu prepoznala. Foto: AP

Računalničar Charles je pred več kot 15 leti v zavetišču posvojil takrat dva meseca starega mačjega mladička in ga poimenoval Brandy. Po nekaj mesecih pa se je zgodilo tisto, česar se je najbolj bal: Brandy je izginila. "Popoldne je šla ven, na dvorišče," se spominja Charles. Ko se je stemnilo in se še vedno ni vrnila, jo je šel iskat, a je na dvorišču ni bilo. Zapeljal se je po bližnjih ulicah, a mačke ni bilo nikjer.

Kljub vsemu ni obupal. Po okolici je obesil plakate, poklical v bližnja zavetišča za izgubljene živali in jo vsak prosti trenutek iskal: "Res sem bil žalosten. Želel sem jo najti, saj sem se, ko sem jo posvojil, moralno zavezal, da bom zanjo skrbel vse življenje." A kljub trudu se je za Brandy izgubila vsaka sled. Na koncu se je Charles sprijaznil z dejstvom, da je mačko najbrž zbil avtomobil ali pa jo je napadel kakšen kojot. "A globoko v sebi sem upal, da jo je nekdo našel in poskrbel zanjo," je razkril v pogovoru za AP.

Povsem nepričakovan telefonski klic

Očitno se je zgodilo ravno to. Charles se je vmes preselil, posvojil dve drugi muci in na Brandy skoraj pozabil – dokler ga niso v ponedeljek klicali iz losangeleškega zavetišča za najdene živali. Čeprav se je preselil in zamenjal tudi številko stacionarnega telefona, je na srečo številka njegovega mobilnega telefona, ki je bila zapisana tudi na čipu, ki so ga Brandy vstavili, ko jo je leta 2005 posvojil, ostala ista. "Nisem mogel verjeti, da bi to lahko bilo res. To bi bilo skoraj nemogoče – da bi po 15 letih našli Brandy," pravi računalničar, po drugi strani pa "mikročip ne laže".

Zato se je še isti dan odpeljal do zavetišča in po enem pogledu mu je bilo jasno, da je znova našel svojo muco. Ta je bila sicer starejša in zelo suha, očitno podhranjena in zanemarjena, a še vedno "njegova Brandy", je dejal. Skupaj z veterinarji so prišli do sklepa, da je mačko očitno nekdo našel, zanjo skrbel, ni pa preveril, ali ima morda vstavljen čip. Pred nekaj meseci je iz neznanega razloga muca pristala na cesti, kjer so jo na koncu našli predstavniki zavetišča.

Brandy zdaj dobila dva skrbna lastnika

Charles, ki skupaj s svojima dvema mladima mačkama živi v enosobnem stanovanju, je sklenil, da bo za Brandy bolje, če ji najde dom, kjer bo imela dovolj prostora, zato je za pomoč prosil svojo sestro. Ta je Brandy z veseljem sprejela v svoj dom, Charles pa jo lahko obiskuje, kadar želi. "Videti je, da se tam dobro počuti. Veliko prede. Na splošno nima več veliko energije. Kljub vsemu je videti srečna, da ima spet dom," je pogovor še sklenil Charles.

Mačke sicer živijo približno 15 let, zato je Brandyjina vrnitev še toliko večji čudež.