200 let star grad Brough Lodge na otoku Fetlar, ki šteje le 61 prebivalcev, stoji na 16 hektarih zemlje, na posestvu pa stojijo še stolp in zagrajeni vrtovi, poroča BBC.

A vlagatelje opozarjajo, da bodo morali seči kar globoko v žep, da bi pokrili stroške obnove poslopja iz leta 1820. Sklad Brough Lodge, ustanovljen leta 1998 z namenom ohranitve stavbe, poziva "filantropskega podjetnika", naj se zaveže njihovim načrtom in preuredi kompleks v luksuzno letovišče.

Po načrtih sklada bi se obstoječa stavba ohranila, v njej bi odprli restavracijo in 24 spalnic, gostje pa bi lahko poleg uživanja v razgledu na Severno morje obiskovali še tečaje joge, pletenja in kvačkanja ter tako v polni meri izkusili shetlandske tradicije.

Brough Lodge je uvrščena na seznam stavb nacionalnega pomena, zgradil pa jo je trgovec Arthur Nicolson, ki je navdih za svojo graščino našel v arhitekturi s svojih popotovanj po Franciji, Švici in Italiji.

Prenova gradu kot turistična priložnost

Graščina je prazna od 80. let, ko se je iz nje izselila zadnja lady Nicolson. Zadnja dedinja družine Nicolson, Olive Borland, je leta 2007 prenesla lastništvo posestva skladu Brough Lodge Trust in je ena od skrbnic. Od prevzema posesti je sklad, ki ga vodijo prostovoljci, porabil že več kot 500.000 funtov donacij za vzdrževanje kompleksa in novo streho.

Cena 30.000 funtov je znatno manj od povprečne cene nepremičnine na Škotskem, ki je avgusta lani po uradnih statističnih podatkih znašala 195.391 funtov. A vsak, ki bi želel slediti načrtom sklada, bo mogel za prenovo odšteti ne ravno skromnih 12 milijonov funtov.

"Vizija je preprosta, a učinkovita. V skladu z našimi načrti bi zgodovinski značaj stavbe v polni meri spoštovali," je zapisal sklad na svoji spletni strani.

Izkupiček od prodaje graščine namerava sklad nameniti tečajem pletenja za otroke, s čimer bi ohranjali ključni element otoške dediščine. Sklad tudi upa, da bi s prenovo gradu otok odprli turizmu in odprli 14 novih delovnih mest.