Miroslav Radačovsky, ki ne pripada nobeni politični skupini v Evropskem parlamentu, je imel kratek nagovor, ki ga je označil za svoj zadnji nastop v parlamentu.

Ob koncu je Evropi in svetu zaželel mir, nato pa je v zrak izpustil belega goloba. Pred govorniški oder ga je prinesel v torbi, ki jo je pred tem skril pod suknjičem. "Ta golob, ki je simbol miru, naj poleti nad vso Evropo in nas združi. Vsa Evropa potrebuje mir," je dejal.

Njegova poteza je presenetila številne evropske poslance in druge uradnike, ki so bili še prisotni v dvorani, nekatere pa je tudi zmotila.

Francoska poslanka Caroline Roose iz vrst Zelenih je menila, da je bila to kršitev pravil Evropskega parlamenta. "Kako boste zdaj to žival dobili nazaj? Kaj pa dobro počutje živali? To se mi zdi popolnoma nesprejemljivo," je ogorčeno povedala.

Z njo se je strinjal tudi podpredsednik parlamenta Jan-Cristoph Oetjen in dodal, da bodo o incidentu poročali predsednici parlamenta Roberti Metsola. Ob pogledu proti stropu je še izrazil upanje, da bo z živaljo vse v redu.