Sam žreb je potekal sinoči. Lističi z imeni 38 držav so bili izžrebani iz šestih bobnov. Foto: EPA
Sam žreb je potekal sinoči. Lističi z imeni 38 držav so bili izžrebani iz šestih bobnov. Foto: EPA
Evrovizija
Na Evrovizijo se maja vračajo Italija, Avstrija in San Marino. Črna gora tudi leta 2011 ne bo sodelovala na Evroviziji, saj se zaradi stroškov prenosa umika z evrovizijskega izbora. Foto: EPA
Ansambel Žlindra in Kalamari
Slovenci bomo naslednika ansambla Žlindra in Kalamarov izbrali februarja. Foto: EPA

Imena povabljencev na letošnji nacionalni izbor za pesem Evrovizije (Emo) bodo razkrita v četrtek, so sporočili z razvedrilnega programa TV Slovenija. Sam izbor pa bo potekal 27. februarja. Naš predstavnik se bo v Düsseldorfu pridružil 42 državam, ki bodo letos sodelovale na Evroviziji.

Tudi tokrat bo tekmovanje razdeljeno na dva polfinalna večera (10. in 12. maja) in finalni večer 14. maja, ki je že razprodan. Tako v prvem kot v drugem polfinalnem večeru se bo predstavilo 19 predstavnic.

Slovenci skupaj z Makedonci in predstavniki BiH-a
Slovenski predstavnik bo stopil na oder düsseldorfske dvorane v drugem delu drugega polfinalnega večera, 12. maja. Pred njim se bodo v prvi polovici četrtkovega predizbora na odru zvrstili predstavniki Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Cipra, Moldavije, Slovaške, Švedske, Nizozemske, Ukrajine v prvem delu drugega večera.

V drugi polovici predizbora pa bodo evrovizijski navdušenci lahko pospremili še nastope Belorusije, Bolgarije, Danske, Estonije, Makedonije, Irske, Izraela, Latvije in Romunije.

EBU naredil izjemo za Izrael
Izrael si je na prošnjo njihove televizije IBA, ki je lastnica pravic za prenos Evrovizije, že predhodno - po odobritvi EBU-ja - izboril mesto v drugem polfinalnem večeru. Vse druge sodelujoče države pa so si svoje mesto v enem izmed predizborov zagotovile po posebnem žrebanju. Organizatorji so se tako potrudili, da Izrael, ki zaradi državnega praznika ni sodeloval že na izborih leta 1980 in 1984, tokrat vendarle obdržijo na tekmovanju.

Hrvati v prvem polfinalu
Dva večera pred našim nastopom pa bodo za vstop v finale trepetali predstavniki Albanije, Armenije, Finske, Gruzije, Norveške, Poljske, Rusije, Srbije, Švice in Turčije.

V drugi polovici torkovega polfinalnega večera pa se bodo predstavili še predstavniki Azerbajdžana, Hrvaške, Grčije, Madžarske, Islandije, Litve, Malte, Portugalske in San Marina.

Nič več "velike štiri"
Deset najbolje uvrščenih držav - po izboru gledalcev - iz obeh polfinalov se bo 21. maja srečalo s konkurenco t. i. "velikih petih". Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji (kot država gostiteljica) in Španiji se bo nekdaj "četvorici velikih" pridružila povratnica na evrovizijske odre - Italija. Španija in Velika Britanija bosta po pravilih EBU-ja imeli možnost sodelovanja z glasovanjem v prvem polfinalu, Francija, Nemčija in Italija pa v drugem.

Ogled finala v živo skoraj nemogoč
Vstopnice za finalni večer so tako na voljo samo še na črnem trgu. Po drugi strani pa je še vedno mogoče kupiti vstopnice za obe generalki in predizbora. Za ogled generalke se cena vstopnic giblje od sedem do 40 evrov. Za oba predizbora pa je za vstopnico treba odšteti od 18 do 445 evrov, je zapisano na uradni spletni strani Evrovizije. Dvorana sprejme okoli 20.000 obiskovalcev, zagotavljajo organizatorji.