Lena Meyer-Landrut iz Nemčije je lani očarala evrovizijsko občinstvo s pesmijo Satellite. Foto: EPA
Lena Meyer-Landrut iz Nemčije je lani očarala evrovizijsko občinstvo s pesmijo Satellite. Foto: EPA

Tako veliko število držav se je za evropsko popevko leta potegovalo samo še leta 2008. Lani je v Oslu, kjer je zmagala predstavnica Nemčije Lena Meyer-Landrut, sodelovalo 39 držav.

Tudi tokrat bo tekmovanje razdeljeno na dva polfinalna večera (10. in 12. maja) in finalni večer 14. maja, ki je že razprodan. Po pravilih bo v finalnem večeru nastopilo 24 najbolje uvrščenih držav iz polfinalnih večerov ter štiri države, ki veljajo za "velike štiri". To so Nemčija, Velika Britanija, Španija in Francija.

Kot pa je za MMC pojasnil Miran Cvetkov, predsednik društva ljubiteljev evrovizije OGAE Slovenija pa so t.i. "velike štiri" dobile letos "sestrico" - Italijo. "Tako da je zdaj v bistvu 'BIG 5'. Najverjetneje pa bo sistem drugačen, saj še ni dorečeno, da bo v finalu 24 držav, saj je zaradi 'BIG 5' to nemogoče. Potemtakem bi iz enega polfinala odšlo devet, iz drugega pa deset držav. Najverjetneje bo v finalu 25 držav, 'BIG 5' + iz obeh polfinal po deset," je razložil Cvetkov.

Na Evrovizijo se maja vračajo Italija, Avstrija in San Marino. Črna gora tudi leta 2011 ne bo sodelovala na Evroviziji, saj se zaradi stroškov prenosa umika iz evrovizijskega izbora.

Slovenci bomo svojega predstavnika izbrali februarja.