Ali gre v videu res za pravega jetija ali pa le za v temno oblečenega moškega, ki mu je uspelo prevarati nekaj ljudi, še ni znano. Foto: YouTube
Ali gre v videu res za pravega jetija ali pa le za v temno oblečenega moškega, ki mu je uspelo prevarati nekaj ljudi, še ni znano. Foto: YouTube
Jeti
Jeti naj bi imel tudi bližnjega sorodnika - imenuje se bigfoot, nahajal pa naj bi se v Severni Ameriki. Leta 1967 naj bi ga na goratem področju, imenovanem Bluff Creek, posnel Američan Roger Patterson. Video je takrat dvignil veliko prahu.
Domnevna jetijeva stopinja
Ameriški televizijski voditelj in raziskovalec Josh Gates naj bi leta 2007 ob reki Manju v Nepalu našel domnevno jetijevo stopinjo. Foto: EPA

19-letna Justyna Folger je bila v Tatrah na oddihu s svojim fantom Tadeuszom Serafinowskim, ko je doživela nenavadno izkušnjo.

Justyna se je odpravila na plavanje v reko, ko je na drugem bregu opazila veliko temno postavo. Njen fant je bil na obali in je to posnel. "Odšla sem v reko, da bi se malo namočila, ko sem spoznala, da je nekaj na drugi strani reke," je dekle povedalo za poljski časnik Super Express. "Sprva sem mislila, da gre za medveda, a se je "stvar" ustavila, postavila na noge in odšla. Sploh nisem mogla verjeti."

Že drugi posnetek v nekaj dneh
Gorski čuvaji že nekaj dni prečesavajo območje, da bi našli skrivnostneža, saj naj bi ravno pred nekaj dnevi tudi 27-letni Piotr Kowalski iz Varšave posnel skrivnostno bitje. "Videl sem žival, podobno opici, ki se je skrivala za skalami. Ko sem ga zagledal, je bilo, kot bi me zadela strela," je o dogodku povedal Poljak. Vodja čuvajev nacionalnega parka Tatre Edward Wlazlo je ob tem dejal: "Zadevo preiskujemo - če je kaj, bomo to našli."

Posnetek sedaj preučujejo v ustanovi Nautilus Foundation, kjer se ukvarjajo z nadnaravnimi fenomeni. "Video jasno prikazuje nekaj, kar se premika po dveh nogah in je večje kot običajni človek," pravi direktor ustanove Robert Bernatowicz. "Problem je, ker se je kamera tako 'tresla', zato je težko razločiti, kaj točno je na posnetku. Moramo iti na prizorišče in poiskati sled, če je kakšna sploh ostala."

V zahodnem svetu poznan že skoraj 90 let
Poročila o jetijih segajo daleč v zgodovino, najpogosteje pa prihajajo z območja Himalaje. Že leta 1921 naj bi raziskovalec Charles Howard-Bury na višini 7.660 metrov našel stopinje, ki naj bi jih naredil velik volk, čeprav so bile bolj podobne človeškim stopalom.

Prav tam je imela v zadnjih letih nekaj odprav tudi japonska skupina. Čeprav so po pobočju gore Daulagiri IV namestili kamere, so našli le stopinjo, ki naj bi bila jetijeva. Vodja odprave Jošiteru Takahaši je sicer prepričan, da je leta 2003 videl znamenito žival na lastne oči: "Jetija sem videl na oddaljenosti okrog 200 metrov. Tako kot človek je hodil, po dveh nogah, visok pa je bil okrog 150 centimetov."

Skrivnostne dlake
Leta 1954 so našli nekaj dlak, ki naj bi pripadali jetiju. Primera se je lotil profesor Frederick Woods Jones, strokovnjak za človeško in primerjalno anatomijo, ki pa ni nikoli prišel do pravega sklepa. Dejal je le, da je prepričan, da temne dlake ne pripadajo medvedu ali pa kakšni človeku podobni opici.

Enako kot poročila o jetijih so stare tudi razprave o resničnem obstoju bitja. Kljub štrevilnim posrednim in neposrednim dokazom, doslej še nikomur ni uspelo narediti resnično jasnega posnetka ali fotografije.

Spodaj si oglejte videoposnetek, ki ga je pred dnevi posnel Kowalski, in video, ki je leta 1967 uspel Pattersonu.