Nudizem je v Nemčiji zelo priljubljen. Foto: Reuters
Nudizem je v Nemčiji zelo priljubljen. Foto: Reuters

Pravica vsakega Nemca je, da se po svojem vrtu sprehaja gol, ne glede na to, kdo ga lahko vidi, je v okviru razsodbe zapisalo višje sodišče v Dortmundu, poroča Süddeutsche Zeitung.

Zgodba se je začela, ko je Nemec - tamkajšnji mediji so ga na podlagi sodnih zapisov predstavili pod imenom Robert B. - na svojem vrtu postavil savno. A to njegovega soseda, Hansa L., menda niti ne bi motilo - če se Robert ne bi do savne vsakič sprehodil brez oblačil. Pogled na golega soseda ga je namreč tako vznemiril, da je proti njemu vložil tožbo.

Pravica do sprehoda po svojem vrtu
A to še ni vse - prvostopenjsko sodišče je Robertu čisto zares naložilo, da mora biti, tudi ko hodi po svojem vrtu, oblečen. Na Robertovo srečo je bilo višje sodišče drugačnega mnenja, saj je po njegovi pritožbi razsodilo, da ima do golega sprehoda po svoji nepremičnini vso pravico. "Ključen izraz je po mojem mnenju: gol v svojem vrtu," je dejal sodnik Marc Brünnecke.

Dodal je, da je upošteval dejstvo, da bi Hansa lahko motil pogled na golega soseda v, kot je to opisal Hans, "nadvse izzivalni drži", vseeno nikjer ne vidi znakov kaznivega dejanja ali vsaj prekrška. "Sodišče je presodilo, da je savnanje dvakrat na teden povsem družbeno sprejemljivo," je še dejal ob izreku sodbe. Vrt je sicer obdan z gosto živo mejo, tako da mimoidočih ne more vznemirjati pogled na golega moškega.

Uriniranje v vrtu "škodi borovnicam"
Sodišče je sicer zaslišalo tudi Hansa, ki je med drugim moral nazorno opisati videz svojega soseda "tam spodaj", s čimer je dokazoval, da ga je zares videl golega. Pojasnil je še, da ima "neoviran pogled na golega soseda z okna v zgornjem nastropju", "pod določenim kotom" pa lahko vso sosedovo goloto vidi tudi s kuhinjskega okna.

Obenem pa je sodišču potožil, da sosed ne skrbi za osnovno higieno, kar škodi njegovim sadikam borovnic. Kako? "Nima zunanjega stranišča, zato lula kar ob savni, zunaj." Kako to vpliva na njegove borovnice, ni povsem jasno, kar je presodil tudi sodnik in dodal: "Ne poznam primera, ko bi bilo človeku prepovedano urinirati na lastnem vrtu."