Jastrebe so opremili s sledilnimi napravami. Foto: Reuters
Jastrebe so opremili s sledilnimi napravami. Foto: Reuters

14 novih jastrebov so v naravo izpustili v hribovju blizu mesta Limasol na jugu Cipra. Skupaj z njimi se je populacija teh ptic na otoku povečala na "okoli" 29.

Dan pred izpustitvijo so španske jastrebe opremili s satelitskimi sledilnimi napravami, s katerimi bodo spremljali njihovo gibanje.

Beloglavi jastrebi na Cipru so postali ogroženi zaradi nenamernih zastrupitev in novih tehnik kmetovanja, kar je vodilo v pomanjkanje hrane.

Jastrebi so mrhovinarji, s čimer tudi "pomagajo" pri preprečevanju širjenja bolezni, vendar je hranjenje z zastrupljenimi kadavri – denimo lisic – zanje lahko usodno. Uporaba strupenih vab je na Cipru prepovedana, vendar je po poročanju Reutersa znano, da se dogaja.

Naravovarstveniki opozarjajo, da jastrebi v naravi težko preživijo. Foto: Reuters
Naravovarstveniki opozarjajo, da jastrebi v naravi težko preživijo. Foto: Reuters

V preteklosti so na Cipru že večkrat poskušali povečati populacijo ogroženih ptic, tudi z jastrebi z grškega otoka Kreta, vendar doslej ne preveč uspešno. "Izguba jastreba je pogosta, kar je še posebej skrb vzbujajoče," so opozorili naravovarstveniki.

Večina evropskih jastrebov v Extremaduri

Pri projektu sicer sodelujejo ciprska vladna agencija za floro in favno, nevladne naravovarstvene organizacije in mednarodne organizacije za ohranjanje ogroženih vrst ptic.

Lani so v naravo izpustili 15 jastrebov, od katerih jih je preživelo 11. Prihodnje leto bodo izpustili dodatnih 15 beloglavih jastrebov. Uvožene ptice prihajajo iz španske pokrajine Extremadura, ki gosti od 90 do 95 odstotkov celotne evropske populacije.