Zdaj je razmnoževalna sezona jastrebov, mladiči pa sami ne bodo preživeli. Foto: EPA
Zdaj je razmnoževalna sezona jastrebov, mladiči pa sami ne bodo preživeli. Foto: EPA

V okrožju Chobe na severu Bocvane so v petek našli več kot 50 mrtvih beloglavih jastrebov, v četrtek pa so jih okoli 100 odkrili v južnoafriškem narodnem parku Kruger, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila skupina za varstvo jastrebov Vulpro.

V obeh primerov so ptice poginile, potem ko so se hranile z mrhovino bivola, ki je bila očitno prepojena s strupom, je povedala ustanoviteljica skupine Kerri Wolter. Dodala je, da je katastrofa toliko večja, ker je zdaj razmnoževalna sezona jastrebov, mladiči pa sami ne bodo preživeli.

Predstavniki parka Kruger v Južni Afriki so dejali, da incident preiskujejo, videti je, da so bila nekatera trupla izmaličena. Glave jastrebov v tem delu sveta namreč po navedbah skupin za divje živali uporabljajo tudi v tradicionalni medicini, navaja AFP.

"Glede na kritično stanje jastrebov po vsem svetu predstavljajo zastrupitve v takšnem obsegu vse večjo nevarnost, da vrsta izumre," je v izjavi o incidentu v južnoafriškem parku dejal vodja naravovarstvene skupine Endangered Wildlife Trust Yolan Friedmann.

Belohrbti jastreb je sicer pri Mednarodni zvezi za varstvo narave (IUCN) uvrščen na rdeči seznam kritično ogroženih vrst ptic.

Eden največjih primerov pobojev jastrebov v Bocvani, zabeleženih v zadnjih letih, se je zgodil leta 2019, ko so v rezervatu Chobe odkrili 537 trupel ptic.