Laia Martin se je zaradi preglasnega igranja klavirja znašla na sodišču. Foto: RTV SLO
Laia Martin se je zaradi preglasnega igranja klavirja znašla na sodišču. Foto: RTV SLO
Laia Martin
Martinova je na sodišču s solzami v očeh poslušala obtožbe. Foto: RTV SLO

Martinina soseda Sonia Bosom se je pritožila, da trpi za pomanjkanjem spanca in napadi panike. Te naj bi po njenih besedah povzročilo osemurno preigravanje pet dni na teden med letoma 2003 in 2007, ko je bila Martinova še študentka na glasbeni akademiji. "Ves čas sem se počutila živčno in nelagodno, zato se nisem razumela z družino. Zaradi stresa sem imela nekaj časa ohromljeno desno roko," je dejala Bosomova.

"Moja stranka si samo želi pravico, saj že več let trpi," je dejal Bosomin odvetnik Tomas Torres in zahteval štiriletno zaporno kazen za pianistko. Zaradi zvočnega onesnaževanja tožilci zanjo zahtevajo 16 mesecev zapora, plačilo šestih evrov odškodnine za vsak dan preteklih devetih mesecev in polletno prepoved igranja klavirja in dodatne štiri mesece zapora zaradi povzročanja duševne stiske.

Martinova se je branila, da je poskušala svojo sobo za vajo zvočno izolirati in stišati piano. Prav tako je zatrdila, da ni vadila vsak dan, tako kot je trdila njena soseda. "Počutim se, kot da me nihče niti malo ne razume, poleg tega ni nihče preveril, ali sem res prekoračila zvočne omejitve," je dejala Martinova.

Če bo sodišče odločilo, da je pianistka kriva, bodo morali seči v žep tudi njeni starši zaradi sodelovanja v "zločinu". Kot sokrivcem jim grozi večtisočevrska kazen.

Španska pianistka na sodišču
Španska pianistka na sodišču