Deklice v državnih šolah nimajo športne vzgoje, medtem ko dečki, ki obiskujejo ločene šole, omenjeni predmet imajo. Foto: EPA
Deklice v državnih šolah nimajo športne vzgoje, medtem ko dečki, ki obiskujejo ločene šole, omenjeni predmet imajo. Foto: EPA

Medtem ko je pri nas samoumevno, da ženske vozijo avto ali prodajajo spodnje perilo, pa povsod po svetu temu ni tako. Poročali smo namreč že o protestu žensk iz Savdske Arabije ne dovolijo prodajati spodnjega perila, to namreč počnejo moški.

Tudi savdska princesa, ki ima mednarodno vozniško dovoljenje, ne sme v svoji lastni državi voziti avtomobila. Zadnja v nizu stvari, ki jih ženske v Savdski Arabiji ne bi smele početi, je prepoved ukvarjanja s športom. "Danes se ženske skupaj z drugimi ženskami ukvarjajo s športom, jutri bodo to počele skupaj z moškimi," je dejal šejk Abdulaziz Al Ašejk, ki predstavlja najvišjo versko avtoriteto v Savdski Arabiji.

Jezni mufti je v neki TV-oddaji, v kateri je komentiral nove športne klube za ženske, ki so v muslimanski kraljevini nastali šele v zadnjih letih, dejal: "Ženska mora biti ženska, vzgajati mora otroke. Otrok ne bi sme le prepustiti služabnikom." Pripadnice nežnejšega spola bi po besedah muftija morale izpolniti svoje obveznosti do otrok, a se raje zabavajo zunaj doma.

D. S.