Foto: Reuters
Foto: Reuters

Trijamborna jadrnica iz 19. stoletja je izplula iz Pireja na pot do Marseilla, kjer bo kopno dosegla 8. maja, nato pa nadaljevala pot po Franciji.

"Težko je opisati občutke. Poln sem čustev," je pred izplutjem ladje dejal prvi mož organizatorjev iger v Parizu Tony Estanguet. Poudaril je, da je bila jadrnica Belem krščena ravno pred prvimi olimpijskimi igrami moderne dobe, ki so potekale leta 1896 v Atenah. "To je izjemno naključje," je dejal.

Grčija je v petek na slovesnosti na marmornem stadionu v Atenah, kjer so pred 128 leti potekale prve moderne olimpijske igre, predala olimpijski ogenj pariškim organizatorjem.

Potem ko je ogenj prenočil na francoskem veleposlaništvu v Atenah, je danes na krovu Belema začel svojo pot proti Franciji. V nedeljo bo ladja izplula skozi Korintski prekop – inženirski podvig iz 19. stoletja, ki so ga zgradili s prispevkom francoskih bank in inženirjev.

Ob prihodu v Marseille čez več kot teden dni naj bi ladjo in njen dragoceni tovor pričakalo več kot tisoč ladij. Sledila naj bi tudi velika povorka in zabava v tem starodavnem francoskem pristaniškem mestu.

Francoski plavalec Florent Manaudou bo prvi nosilec bakle v Marseillu. Deset tisoč nosilcev bakle bo nato poneslo ogenj čez 64 francoskih pokrajin.

Potoval bo skozi več kot 450 mest ter na 12.000 kilometrov dolgem potovanju po celinski Franciji in čezmorskih francoskih ozemljih v Karibih, Indijskem oceanu in Tihem oceanu obiskal na desetine turističnih znamenitosti.

Igre v Parizu bodo odprli 26. julija.