Escobarjevi povodni konji so se nesluteno namnožili na območju reke Magdalene. Foto: AP
Escobarjevi povodni konji so se nesluteno namnožili na območju reke Magdalene. Foto: AP

Escobar, ki ga je policija ubila leta 1993, je eksotične živali, ki so si pridobile vzdevek "kokainski povodni konji", nezakonito uvozil v državo.

Po njegovi smrti so se povodni konji močno namnožili in preplavili podeželsko območje v okolici Escobarjevega nekdanjega ranča Hacienda Nápoles. To naj bi bila celo največja čreda zunaj Afrike.

Escobarjeva zapuščina še živi v okolici ranča Hacienda Napoles. Foto: AP
Escobarjeva zapuščina še živi v okolici ranča Hacienda Napoles. Foto: AP

Kolumbijske oblasti so do zdaj sterilizirale 24 od več kot 80 živali. Tamkajšnji okoljevarstveniki pravijo, da so povodni konji invazivna vrsta, ki izpodriva lokalno živalstvo, zato so bili pozivi, naj se živali odstrelijo ali pa sterilizirajo, precej glasni, poroča BBC.

Sorodna novica Razkošni oddih v nekdanji Escobarjevi poletni rezidenci

Leta 1993, ko so oblasti zasegle Haciendo Nápoles, Escobarjevo luksuzno posest 250 kilometrov severozahodno od prestolnice Bogotá, so večino živali, ki so jih našli tam, prepeljali v živalske vrtove po državi, ne pa tudi povodnih konjev.

"Logistično jih je bilo težko premikati, zato so jih oblasti pustile tam, verjetno misleč, da bodo poginile," je povedala kolumbijska biologinja Nataly Castelblanco za BBC.

Ker v Južni Ameriki ni naravnih plenilcev, so se povodni konji namnožili in se razširili po reki Magdaleni, eni osrednjih vodnih poti v Kolumbiji.

Znak, ki opozarja na prisotnost povodnih konjev na območju. Foto: AP
Znak, ki opozarja na prisotnost povodnih konjev na območju. Foto: AP

Ogrožajo tudi ribolovno območje

Znanstveniki, ki preučujejo vpliv povodnih konjev na okolje, pravijo, da bi te živali lahko prizadele lokalni ekosistem na več načinov – od tega, da bi izpodrinile avtohtone vrste, ki jim že tako grozi izumrtje, kot je morska krava, do predrugačenja kemične sestave reke, kar bi lahko ogrozilo ribolov.

Escobar, eden najbolj razvpitih zločincev v zgodovini, je v 80. letih ustanovil zloglasni medcelinski narkokartel, odgovoren za neštete ugrabitve, bombne napade in usmrtitve.

Escobar, ki je med letoma 1975 in 1991 s trgovino s kokainom med Amerikama ustvaril nepopisno bogastvo, z medcelinskim kartelom pa monopoliziral trgovino s kokainom v ZDA, je veljal tudi za najbogatejšega mamilarskega kralja na svetu, ki mu nihče še danes ne pride blizu.