Do nedavnega potopljena vas duhov Aceredo v Španiji. Foto: EPA
Do nedavnega potopljena vas duhov Aceredo v Španiji. Foto: EPA

Najbolj zlovešči so t. i. "kamni lakote" ob bregovih rek, v katera so med preteklimi obdobji lakote vklesali opozorila za prihodnje generacije, da ko so ti kamni nad vodno gladino, prebivalce čakajo težki časi, poroča BBC.

Večina od teh kamnov je v času aktualne suše vzniknila na bregovih reke Labe, ki teče iz Češke čez Nemčijo. Eden od kamnov, v katerega so prvič vklesali opozorilo že v 15. stoletju, je vzniknil že leta 1616, ko so domačini vanj vklesali besede "Če me vidiš, jokaj".

"Kamni lakote" v Labi. Foto: Reuters
Sorodna novica Lepi zapuščeni kraji: Največje pokopališče ladij na svetu

Nizka vodna gladina Donave v Srbiji je razkrila potopljene ostanke ladij iz druge svetovne vojne, še vedno polne razstreliv. Ladje, ki so jih našli blizu mesta Prahovo, so sestavljale nacistično floto, potopljeno leta 1944.

Pričakujejo, da bodo z nadaljevanjem suše našli še več teh ladij.

V reki Pad v Italiji so našli neeksplodirano bombo iz druge svetovne vojne, zaradi česar so julija iz vasi v bližini Mantove evakuirali okoli 3000 ljudi, medtem ko so strokovnjaki bombo detonirali.

Prav tako je iz Pada vzniknil tovorni čoln, ki so ga uporabljali Nemci in je bil potopljen med vojno leta 1943.

Nizka gladina reke Tibere v Rimu je razkrila ostanke starodavnega mostu, ki naj bi ga zgradil cesar Nero okoli leta 50. Manjši del ostankov mostu je bil ob nizki gladini vode vedno viden, a zdaj je razkrit precej večji del nekoč mogoče strukture, ki leži pod sodobnim mostom Vittoria Emanuela II.

Sorodna novica Lepi zapuščeni kraji: ruševine potopljenega mesta duhov v Argentini

Od vasi duhov do španskega Stonehengea

Španski Stonehenge. Foto: Reuters
Španski Stonehenge. Foto: Reuters

V Španiji se je v rezervoarju Valdecanas v osrednji pokrajini Caceres pojavil "španski Stonehenge", uradno imenovan Dolmen Guadalperala, ki naj bi segal v leto 5000 pred našim štetjem.

Kamniti spomenik so arheologi odkrili leta 1926, a so območje leta 1963 poplavili, s tem pa se je izgubil tudi kamniti orjak, ki je bil po tistem viden samo še štirikrat.

V severni španski pokrajini Galiciji je po tem, ko je suša povsem izpraznila tamkajšnji rezervoar, vzniknila "vas duhov" Aceredo, ki je bila poplavljena leta 1992 ob gradnji rezervoarja. Nekateri nekdanji prebivalci vasi so se vrnili, da bi si v živo ogledali ruševine svojih nekdanjih domovanj.

Tudi v Veliki Britaniji je suša razkrila nekatere do nedavnega potopljene zaklade. Tako se je v vasi Derwent v grofiji Derbyshire razkrila cerkev po tem, ko je bila vas potopljena v 40. letih prejšnjega stoletja ob gradnji rezervoarja Ladybower.

Iz rezervoarja Collifor Lake v Cornwallu so medtem pokukali ostanki starih dreves, na jugovzhodu Anglije pa so v Lydiard Parku v Swindnu odkrili ostanke vrtov iz 17. stoletja.