Nizka gladina vode je razkrila okoli 20 ladijskih razbitin. Foto: Reuters
Nizka gladina vode je razkrila okoli 20 ladijskih razbitin. Foto: Reuters

Plovila so bila del nacistične črnomorske flote, ki se je leta 1944 po Donavi umikala pred napredujočimi sovjetskimi silami. Številne vojaške ladje so med umikom potopili in še zmeraj ovirajo rečni promet.

Letošnja suša je razkrila več kot 20 trupov ladij na odseku pri pristaniškem mestu Prahovo v vzhodnem delu Srbije. Na nekaterih so ostali ohranjeni stolpi in poveljniški mostovi, na drugih so polomljeni jambori, večina pa jih je vkopanih pod peščene brežine.

Številne med njimi so še vedno naložene s tonami streliva in eksploziva, zaradi česar pomenijo veliko nevarnost za ladijski promet. Srbska vlada je že marca objavila razpis za izvlek razbitin ter odvoz eksploziva. Stroški operacije so bili ocenjeni na 29 milijonov evrov.

Obstoj nacističnih vojaških ladij na tem območju je poznan že več let, njihove razbitine pa je razkrila že suša leta 2003. Zaradi nevarnosti so pristojne službe širino plovne poti pri Prahovem s 180 omejile na samo 100 metrov.

Eksploziv nevarnost za domačine in ribiče

"Nemška flotilja je za seboj pustila veliko ekološko katastrofo, ki grozi nam, Prahovčanom," je povedal 74-letni Velimir Trajilović, upokojenec iz Prahova, ki je o nacističnih ladjah napisal tudi knjigo.

Ogroženi so tudi delavci v ribiški industriji, med njimi tudi številni državljani Romunije, ki leži takoj na drugi strani reke.

V Srbiji poglobili strugo Donave

Več mesecev suše in rekordno visokih temperatur, kar je po mnenju znanstvenikov posledica podnebnih sprememb, marsikje po Evropi ovira ladijski promet, med drugim na velikih rekah v Nemčiji, Italiji in Franciji. V Srbiji so pristojne oblasti poglobile strugo reke, da so plovne poti ohranili odprte.