Liste največkrat postrežejo ocvrte. Foto: Reuters
Liste največkrat postrežejo ocvrte. Foto: Reuters

Tajska je bila prva država v Jugovzhodni Aziji, ki je dekriminalizirala rabo kanabisa in dovolila uporabo listov te rastline v določene namene. Še vedno je prepovedana prodaja cvetov rastline in koncentracija učinkovin v rastlini, a po državi že delujejo številna podjetja, ki rastlino industrijsko gojijo in prodajajo.

Bolnišnična restavracija v mestu Pračinburi pa je medicinsko uporabo rastline popeljala še nekoliko dlje. Na njenem meniju tako lahko obiskovalci zdaj najdejo jedi, kot so hihitajoči opečeni kruhki in vesela plešoča solata.

Najbolj priljubljeni so ocvrti kruhki s svinjino. Foto: Reuters
Najbolj priljubljeni so ocvrti kruhki s svinjino. Foto: Reuters

Liste kanabisa najpogosteje ocvrejo ali popečejo, nato pa z njimi okrasijo kruhke s svinjino ali jih dodajo hrustljavi zdravi zelenjavni solati. Kot je pojasnil Pakakrong Kuankaua, vodja projekta v bolnišnici, indijska konoplja pomaga pri okrevanju bolnikov, ljudje pa se po jedeh preprosto bolje počutijo. Sam meni, da učinek ni bistveno drugačen od drugih jedi, ki jih uživamo za dobro počutje, kot je na primer čokolada.

Z njim se strinjajo tudi gostje restavracije, ki so nad novo ponudbo navdušeni. "Še nikoli nisem jedla konoplje, zelo zanimiva izkušnja je," je za Reuters povedala ena izmed njih. "Okus je precej podoben drugi zelenjavi, zelo mi je všeč. Mi pa nekoliko izsuši grlo in zdaj si zelo želim sladkarij," je še dodala.