Sibirski tigri so zaradi svoje velikosti in lepote priljubljene
Sibirski tigri so zaradi svoje velikosti in lepote priljubljene "igrače" premožnih in vplivnih. Foto: Pixabay

V torej je potnike trajekta na hrvaški otok Hvar presenetil nenavaden pogled. Izza ponjave, ki je pokrivala prikolico osebnega avtomobila je namreč kukal pravi pravcati sibirski tiger. Slike tigra, ki so takoj zakrožile po družbenih omrežjih, so povzročile pravo nevihto ogorčenja ljubiteljev živali in naravovarstvenikov zaradi pogojev, v katerih je bivala žival.

Lastnik tigra, znani hrvaški gostinec Ivan Gospodnetić, je imel po pregledu oblasti za žival vse potrebne dokumente, a je bil transport neustrezen, zato bo oglobljen. Gospodnetić je lastnik majhnega zasebnega živalskega vrta na Hvaru, živali pa daje tudi na izposojo organizatorjem dogodkov in gostincem po otoku.

Po pritisku javnosti je Gospodnetić po lastnih besedah spoznal, da vroči Hvar ni pravo mesto za sibirskega tigra, zato mu bo ponudil boljše življenske pogoje. Tigra bo sprejelo majhno zavetišče za tigre v Gornjih Vinah pri Križevcih, na severu Hrvaške. Tam lastnik zavetišča Zlatko Budin že skrbi za dva tigra, ki ju je odkupil od cirkusa.

Po poročanju hrvaških medijev se je tiger Simba, kot so ga poimenovali v javnosti, rodil na Slovaškem. Je čipiran in ima vse dokumente, tehtal naj bi 250 kilogramov, vsak dan pa tiger njegove velikosti potrebuje 15 kilogramov mesa in veliko oskrbe.

"Zdi se, da je Simba zadovoljen. Tudi utrujen in morda celo zmeden zaradi neznanega okolja," so stanje tigra ob prevzemu v zavetišče povzeli odgovorni. Simba seveda ni zmožen preživeti brez pomoči, enako kot 600 drugih članov njegove vrste, ki živijo v ujetništvu. Število tigrov v naravi je na žalost padlo pod število tigrov v ujetništvu, saj jih v naravi živi le še približno 400.