Odrasli megalodoni bi lahko brez težav pohrustali človeka. Foto: AP
Odrasli megalodoni bi lahko brez težav pohrustali človeka. Foto: AP

Med prebivalci Floride in drugih priobalnih zveznih držav ZDA je kar nekaj takih, ki svoje proste popoldneve preživljajo z iskanjem nenavadnih naplavin na plažah. Med najbolj iskanimi naplavinami so okamneli zobje nekdaj največjih morskih plenilcev, ogromnih megalodonov.

Kot poroča CNN, je imel posebno srečo pri tem iskanju tudi Jacob Danner, ki je v roku nekaj tednov našel kar dva okamnela zoba največjega morskega psa v zgodovini. Megalodoni, ki so lahko dosegli tudi do 20 metrov in tehtali več ton, so se pojavili pred približno 20 milijoni let in izumrli pred štirimi milijoni let, najverjetneje zaradi podnebnih sprememb.

Zobje megalodona nam dajo vedeti, kako ogromna je bila ta žival. Foto: AP
Zobje megalodona nam dajo vedeti, kako ogromna je bila ta žival. Foto: AP

Za izjemno najdbo je najverjetneje kriva tropska nevihta Elsa, ki je razburkala obalne vode in na površino dvignila milijone let zakopane čekane morskih plenilcev. Kljub njihovi izjemni zbirateljski in tržni vrednosti pa so zobje megalodonov dovolj pogosti, da najdeni predmeti nimajo bistvene arheološke vrednosti. Megalodoni so namreč, tako kot sodobni morski psi, redno izgubljali zobe in jih po ocenah znanstvenikov na morsko dno odložili več milijonov.

Kljub temu pa znanstveniki z zbiranjem podatkov o najdenih zobeh lahko natančneje ocenijo velikost povprečnega megalodona, saj se velikost zob pri morskih psih veča premo sorazmerno z velikostjo živali, zato lahko iz njih precej natančno razberemo velikost živali, ki so ji izpadli.