Ameriški predsednik Donald Trump. Foto: EPA
Ameriški predsednik Donald Trump. Foto: EPA

"Bil sem s hčerko na poti v hlev, ko me je predsednik Donald Trump poklical in se mi zahvalil za nominacijo za Nobelovo nagrado za mir," je na Twitterju sporočil poslanec krščanskih demokratov v švedskem parlamentu Magnus Jacobsson. "Imela sva dober pogovor o miru na Bližnjem vzhodu in Balkanu. Predsedniku želim vso srečo z mirovnimi procesi," je dodal in objavil fotografijo smejočega se Trumpa, ki sedi za svojo mizo s telefonom v roki.

Tudi norveški poslanec Christian Tybring-Gjedde iz desničarske Napredne stranke je potrdil, da ga je poklical Donald Trump. "Samo zahvalil se mi je za nominacijo," je dejal za francosko tiskovno agencijo AFP, ni pa želel razkriti podrobnosti pogovora. "Bil sem presenečen. To je bilo res lepo od njega. Mislim, da tega ne počnejo vsi. Je zelo prijazen," je dodal.

Nobelova nagrada je ena najuglednejših nagrad na svetu. Foto: AP
Nobelova nagrada je ena najuglednejših nagrad na svetu. Foto: AP

Tybring-Gjedde in Jacobsson sta na začetku septembra sporočila, da sta vsak posebej predlagala Trumpa za Nobelovo nagrado za mir 2021.

Norvežan je Trumpa predlagal zaradi njegove vloge pri normalizaciji odnosov med Izraelom in Združenimi arabskimi emirati. Šved pa ga je nominiral za njegovo posredovanje pri pogajanjih med Srbijo in Kosovom.

Trump je bil nad njunim predlogom navdušen, večina poznavalcev pa meni, da nima veliko možnosti, da bi dejansko dobil nagrado, poroča AFP.

Letošnji dobitnik bo znan 9. oktobra

Slovesnost ob podelitvi letošnje Nobelove nagrade za mir pa bo zaradi pandemije covida-19 letos okrnjena, je danes sporočil vodja Nobelovega inštituta. Podelitev bo tako namesto v mestni hiši v Oslu, ki sprejme do tisoč ljudi, potekala v dvorani univerze v Oslu, primerni za največ sto gostov. Banket v čast Nobelovemu nagrajencu pa je letos odpovedan.

Ime letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za mir bodo po napovedih razglasili 9. oktobra, nagrado pa mu bodo kot običajno podelili 10. decembra, ob obletnici smrti ustanovitelja nagrade Alfreda Nobela.

Sorodna novica Letos ne bo banketa Nobelovih nagrajencev

Tradicionalnega banketa ne bo

Nobelov sklad, ki ureja vse zadeve, povezane z Nobelovimi nagradami, je zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 že julija odpovedal tradicionalni decembrski banket ob podelitvi nagrad za medicino, fiziko, kemijo, književnost in ekonomijo. Po navedbah sklada je banket v Stockholmu tokrat odpovedan prvič po letu 1956.

"Želimo biti usklajeni s Stockholmom in poudariti, da je to posebno leto. Zato je dobro, da slovesnost ob podelitvi preselimo na drugo lokacijo," je odločitev pojasnil vodja Nobelovega inštituta Olav Njolstad. Dodal je, da bi bilo v dvorani v mestni hiši, kjer običajno potekajo podelitve, v skladu s pravili za zajezitev širjenja novega koronavirusa lahko največ 200 ljudi, tako da bi delovala dokaj prazno.

V Stockholmu so danes sporočili, da bodo namesto tradicionalne slovesnosti pripravili dogodek, ki ga bo prenašala televizija. Nagrajenci medalj in diplom ne bodo prejeli iz rok švedskega kralja, temveč jih bodo prejeli v svojih državah, so sporočili iz Nobelovega sklada.
Ker še ni jasno, ali bo letošnji dobitnik Nobelove nagrade za mir zaradi pandemije sploh lahko prišel v Oslo, Nobelov inštitut razmišlja tudi o možnosti spletne slovesnosti, nagrajenca pa bi povabili na slovesnost, ki bo prihodnje leto.