Serdar Berdimuhamedov aprila lani, ob razglasitvi praznika alabajev. Foto: Reuters
Serdar Berdimuhamedov aprila lani, ob razglasitvi praznika alabajev. Foto: Reuters

Vsi čistokrvni alabaji bodo tako že v prvih dneh po skotitvi označeni, njihovi podatki pa vpisani v register rodovniških psov. Če bo lastnik želel psa prepeljati čez mejo, bo moral zaprositi za pasji potni list, na katerem bodo poleg osebnih podatkov psa tudi informacije o njegovem lastniku oz. lastnici. Poleg tega bo posameznik za vsako prečkanje meje s psom potreboval posebno dovoljenje, odločitev turkmenistanskih oblasti povzema AP.

V Turkmenistanu precej pozornosti posvečajo zaščiti avtohtonih živalskih pasem – poleg alabaja oz. srednjeazijskega ovčarskega psa je to še konj pasme ahalteke. Temu je (zdaj že nekdanji) predsednik države Gurbangulij Berdimuhamedov že pred leti dal postaviti zlati kip, napisal pa je tudi pesem v njegovo čast.

Podobno dobro se godi tudi alabajem, ki so svoj zlati kip sicer dobili šele pred dvema letoma, lani pa je Berdimuhamedov v čast tej ovčarski pasmi odredil tudi novi državni praznik. Berdimuhamedov je sicer alabaje redno podarjal tujim državnikom, med drugim tudi ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Na položaju predsednika Turkmenistana je svojega očeta Gurbangulija marca letos nadomestil sin Serdar.