Učilnica na mivki. Foto: Reuters
Učilnica na mivki. Foto: Reuters

Šola Felix Rodriguez de la Fuente iz pokrajine Murcia na jugu države je med sodelovanjem pri projektu Aire Limpio, kar v prevodu pomeni sveži zrak, tega svojim učencem omogočila na pretek.

Vsako jutro ob osmih začnejo učitelji pripravljati plažo Los Nietos, prinesejo šolsko tablo, klopi in druge didaktične pripomočke, ki jih bodo potrebovali čez dan.

Učna snov, narava in družba

Osem razredov se izmenjuje pri 20-minutnih lekcijah, sodelujejo otroci med tretjim in 12. letom, skupine, ki se med seboj ne mešajo, pa krožijo na različnih delih plaže, kjer imajo zanje pripravljene različne dejavnosti. Poleg pouka, denimo, igranje glasbil, spoznavanje narave.

Navdušeni so tako učenci kot učitelji. Foto: Reuters
Navdušeni so tako učenci kot učitelji. Foto: Reuters

"Ribiči so jim pokazali svoje mreže in razložili, kako smo bili lahko tudi med pandemijo samooskrbni," primer navede učitelj Alfonso Vera. Vključili so se tudi tamkajšnji prebivalci, ki so se oblekli v vojščake in otroke popeljali v svet Rimljanov. Navdušeni so seveda tudi učenci: "Obožujem plažo! Raje sem tukaj, ker je učenje bolj sproščeno in udobno," pravi devetletni Antonio. "To je super, ker sem s prijatelji in tudi sicer poleti vsak dan prihajam sèm," dodaja 10-letni Luz.

Zabavno in varno

Pozitivne rezultate opažajo tudi učitelji: "Varno je in otroci se zabavajo. Kar se naučijo tukaj, si zapomnijo," pojasnjuje učitelj angleščine Juan Francisco Martinez.

V omenjeni osnovni šoli po spremembi lokacije pouka niso potrdili nobenega primera okužbe z novim koronavirusom.

Kako je videti učni dan na plaži, si lahko ogledate tudi v priloženi fotogaleriji. foto: Reuters