Del sporne videoinstalacije. Foto: Youtube
Del sporne videoinstalacije. Foto: Youtube

Videoinstalacija "Grše in grše" kitajskega umetnika Song Taja je vsebovala okoli 5000 fotografij in posnetkov žensk s študentskega kampusa, umetnik pa jih je nato razvrstil glede na to, kako privlačne so se mu zdele.

Po ogorčenem odzivu na družabnih omrežjih je galerija OCT sporočila, da razstavo umika.

"Po kritikah so ponovno proučili vsebino dotičnega umetniškega dela in umetnikovo razlago ter prišli do zaključka, da je razstava žaljiva do žensk. Poleg tega so problematične tudi avtorske pravice, glede na to, kako so bili posnetki pridobljeni," so zapisali. "Kot galerija, ki podpira raznolikost, bomo primer vzeli kot opozorilo, izboljšali svoje storitve in obravnavali vse z empatijo."

OCT spada pod okrilje muzeja umetnosti He Šjangning.

Sedem ur ocenjevanja mimoidočih

Song je sporno delo ustvaril leta 2013, od takrat pa je bilo razstavljeno v več galerijah. Kot pove v predstavitvi projekta, je snemal mimoidoče ženske na kampusu, nato pa jih je razvrstil glede na privlačnost od najlepše do najgrše. Celoten video je dolg kar sedem ur. "Torej, če hočete videti kraljice kampusa, morate v galerijo kar se da zgodaj. Sicer bo ob mraku kraj postal pravi pekel," je dejal.

Leta 2019 je v pogovoru za Vice povedal, da so z ekipo asistentov digitalno razvrstili podobe pod naslovi, kot sta "grda, a ji odpustimo" in "tako grda, da ji ni mogoče oprostiti". Svoje delo je zagovarjal, češ da meni, da ima vso pravico "povedati resnico".

Številni uporabniki kitajskega družabnega omrežja Weibo so bili zgroženi, da je galerija razstavila in oglaševala "mizogino" in "vsiljivo" umetniško delo. "Leta 2021 smo. Kako lahko še vedno tako grobo, brez vsakega sramu objektiviziraš ženske?" se je vprašal eden. Drugi pa: "To umetniško delo ni le žaljivo, ampak tudi krši pravice posameznika, ko gre za snemanje, saj te ženske niso niti vedele, da jih snema."