Kane Tanaka ob predlanskem praznovanju rojstnega dne. Foto: Reuters
Kane Tanaka ob predlanskem praznovanju rojstnega dne. Foto: Reuters

Kane Tanaka, ki ima rada gazirane pijače in čokolado, čas pa preživlja z igranjem miselnih in namiznih iger, je rojstni dan praznovala skupaj z osebjem v domu za starejše, v katerem živi, v prefekturi Fukuoka na jugozahodu države, poroča časopis Japan Times. Njen trenutni cilj je dočakati 120. rojstni dan, navedbe družinskih članov povzema časopis.

Rodila se je leta 1903 kot nedonošen otrok (sedmi od devetih) in doživela številne vojne, menjave oblasti (na cesarskem prestolu se je v času njenega življenja zamenjalo pet vladarjev) in tako rekoč celoten tehnološki razvoj. Tanaka se je poročila, ko je bila stara 19 let. Ko sta se njen mož in sin odšla bojevat v drugo kitajsko-japonsko vojno, ki se je začela leta 1937, je družino skupaj s taščo vzdrževala z vodenjem restavracije z riževimi rezanci.

Tanako je Guinnessova knjiga rekordov za najstarejšega živečega človeka priznala marca 2019, ko je bila stara 116 let. Ko je bila stara 117 let in 261 dni, je dosegla tudi absolutni japonski starostni rekord, trenutno pa je drugi najdlje živeči človek.

Za kadar koli živečega najstarejšega človeka namreč velja Francozinja Jeanne Calment, ki je leta 1997 umrla stara 122 let.

Zaradi ukrepov, povezanih s pandemijo, trenutno na Japonskem velja omejitev za obiske v domovih za starejše, zato ji njeni najbližji osebno še niso mogli čestitati. Je pa njen vnuk, 62-letni Eiji, za Japan Times dejal, da verjamejo, da bo to kmalu mogoče. Za rojstni dan pa svoji babici želi, "da bi ostala zdrava in da bi se še naprej zabavala".