Pasje plaže v Italiji

Zato pa ni težav na tako imenovanih "pasjih plažah".

Italijanski psi lajajo "baubau" in ne hovhov, zato tudi njim namenjenim plažam po navadi pravijo "baubeach". Po državi jih ne manjka, brez truda jih boste našli v bližini vseh obmorskih letovišč. Tako je tudi v pririmskem Maccareseju, kjer so pasjo plažo znova odprli minulo soboto.

"To je edinstven in magičen kraj, tukaj so psi svobodni in veseli. Ozračja in energije, ki sta tukaj, ne morete najti nikjer drugje, vsaj v deželi Lacij ne," je dejal eden izmed obiskovalcev plaže. Drugi mu je pritrdil: "Stik z morjem in našimi štirinožnimi prijatelji nam daje posebno veselje in občutek."

Večina italijanskih plaž je preurejenih v koncesijska kopališča, ki so plačljiva. Tudi mesta na zasebnih pasjih plažah, pač spričo zapovedanih razdalj med posameznimi človeškimi gosti, je dobro rezervirati vnaprej.

Patrizia Daffina, lastnica plaže Baubeach, je pojasnila: "Gostje prijavo zaključijo tukaj, saj moramo psa oceniti. Potem lahko vstopijo in uživajo v svobodi in veselju psov."

Pravila obnašanja na "baubeachih" so preprosta: psi so prosti povodca, vendar pa jih morajo lastniki nadzorovati, poskrbeti za varnost drugih ljudi in psov ter seveda pospraviti njihove iztrebke. Psi so dobrodošli tudi na običajnih kopališčih ter na javnih plažah v Italiji – toda le, če koncesionar ali občinska uprava nista odločila drugače.