Nekateri so se kljub slabšemu vremenu že odpravili na plaže. Foto: Reuters
Nekateri so se kljub slabšemu vremenu že odpravili na plaže. Foto: Reuters

Italija je po številu umrlih zaradi covida-19, ki je izbruhnil lansko leto, v Evropi takoj za Veliko Britanijo – na drugem mestu, v svetovnem merilu pa zaseda 7. mesto. V državi se je stanje končno umirilo dovolj, da so postopoma začeli omiljevati ukrepe in omejitve. Ponekod so plaže nehale samevati.

Italijanske oblasti pa so tako začele razmišljati, da bi ukrepe omehčale tudi za države, kjer je raven cepljenja visoka. V želji, da ponovno oživijo turistično industrijo, nameravajo odpraviti karanteno za nekatere popotnike.

"Prizadevamo si za to, da bi odpravili 'minikaranteno' za ljudi, ki prihajajo iz evropskih držav, Velike Britanije in Izraela, če imajo negativen izvid testa na covid-19, dokaz o cepljenju ali pa so v zadnjih šestih mesecih bolezen preboleli," je dejal italijanski minister za zunanje zadeve Luigi Di Maio in dodal, da načrtujejo, da se bo to zgodilo v sredini maja.

Tujci morajo za zdaj v 5- ali pa 10-dnevno karanteno

Za potnike iz evropskih držav, Izraela in Velike Britanije namreč trenutno velja, da morajo ob vstopu v Italijo pet dni preživeti v karanteni, obvezno pa se morajo testirati tako pred prihodom kot tudi po koncu izolacijske dobe.

Oblasti razmišljajo tudi, da bi bila zahteva karantene opuščena tudi za tiste, ki v Italijo pripotujejo iz Združenih držav Amerike, ki morajo trenutno ob vstopu v državo za karanteno kar za deset dni. To se bo morda zgodilo junija.