Na družbenih omrežjih so zaokrožile fotografije ogromnih zlatih ribic, ki so bile ujete med raziskavo jezera Keller, v okviru katere ocenjujejo populacijo invazivnih zlatih ribic in drugih rib v jezeru. Ker so obravnavane kot invazivna vrsta, je v ameriški zvezni državi Minnesota njihovo izpuščanje v javne vode prepovedano. Zaradi pojava vse večjega števila velikanskih zlatih ribic pa v mestu Burnsville lastnike opozarjajo, naj nezaželenih domačih ljubljenčkov v divjino ne izpuščajo in naj premislijo o drugih načinih iskanja novega doma.

Ti namreč lahko povzročijo veliko motnjo v ekosistemu – s tem, ko pulijo rastline in dvigujejo usedline z dna ribnikov in jezer, prispevajo k slabši kakovosti vode. V divjini, javnih vodah lahko zlate ribice v primerjavi z domačim akvarijem zelo zrastejo. Prav tako se jih je težko znebiti, saj se hitro razmnožujejo in prevladujejo nad avtohtonimi vrstami, poroča BBC.

Gromozanske zlate ribice so našli tudi v Evropi

S podobno težavo se spopadajo tudi v bližnjem Carver Countyju, kjer so lanskega oktobra iz potoka odstranili kar okoli 50.000 zlatih ribic.

Sicer se s tem ne spopadajo samo Američani – leta 2017 je v Münchnu skupina zlatih ribic izstradala vse svoje tekmece v lokalnih jezerih in ribnikih. Mestni svet je tako zagrozil, da bo oglobil vsakega, ki bo zasačen pri izpuščanju svojega domačega ljubljenčka v javne vode. Leta 2010 so tudi v Združenem kraljestvu našli veliko zlato ribico. V jezeru v Dorsetu je britanski najstnik odkril kar 2,2 kilograma težek primerek.