Po eni strani gre za vključevanje invalidov, kot je Bouchard, po drugi strani pa tudi za ekološki signal. Foto: Reuters
Po eni strani gre za vključevanje invalidov, kot je Bouchard, po drugi strani pa tudi za ekološki signal. Foto: Reuters
Sorodna novica Eifflov stolp so na obletnico smrti stvaritelja zaradi stavke zaprli

Decembra lani je ob stoti obletnici smrti inženirja Gustava Eiffla osebje ene najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti na svetu organiziralo prvo stavko. V dveh mesecih pa sta sindikata CGT in FO sklicala že drugo stavko zaposlenih Eifflovega stolpa, ki ga vsako leto obišče skoraj sedem milijonov obiskovalcev. Ta tako že tretji dan zapored ostaja zaprt.

Razlog za stavko, ki bi se lahko še podaljšala, je nezadovoljstvo glede finančnega upravljanja znamenitosti. Sindikati so kritični do poslovnega modela podjetja SETE, ki da temelji na "napihnjenih" ocenah števila obiskovalcev v prihodnje in "močno podcenjenih" gradbenih stroških.

Stolp sameva. Foto: AP
Stolp sameva. Foto: AP

Želijo si tudi, da bi mesto Pariz za ohranitev znamenitosti v dobrem stanju namenilo več sredstev. Moti jih, ker mestna hiša upravljavcu stolpa zaračunava najemnino, ki je po njihovem mnenju previsoka, s čimer se odvzema denar za potrebna vzdrževalna dela. Mestna hiša je zavrnila srečanje z njimi. "Zdi se nam, da naše stavke ne jemljejo resno," je za AFP dejala predstavnica sindikata FO Nada Bzioui. Dodala je, da so v svoji nameri odločni in da bi jo presenetilo, če bo Eifflov stolp v četrtek znova odprt.

Eifflov stolp je imel med pandemijo covida-19 v letih 2020 in 2021 okoli 120 milijonov evrov primanjkljaja, in čeprav je njegov upravljavec od takrat prejel 60 milijonov evrov za dokapitalizacijo, sindikati ocenjujejo, da je to glede na potrebna večja vzdrževalna dela, vključno z barvanjem, premalo.

Imetnikom vstopnic pri upravljavcu svetujejo, naj pred prihodom preverijo razmere ali preložijo obisk, imetniki elektronskih vstopnic pa naj preverijo svojo elektronsko pošto za nadaljnje informacije. Kupnino naj bi vrnili obiskovalcem, ki si zaradi stavke ne bodo mogli od blizu ogledati stolpa.

"Povezal sem se z mesti, ki bodo prejela olimpijski ogenj, in jim ponudil stolp v najem"

Frederic Malmezac, 38-letni mizar iz Pont Saint Martina, se je povezal s 46-letnim športnikom invalidom Sylvainom Bouchardom, da sta skupaj izdelala 16 metrov visoko, 6,5 metra široko in 900 kilogramov težko leseno repliko Eifflovega stolpa. To nameravata postaviti ob poti poletne štafete olimpijske bakle in na olimpijskih prizoriščih iger v Parizu.

"Želiva si, da bo stolp videl veliko sveta." Foto: Reuters

Pred sedmimi leti je Malmezac že naredil Eifflov stolp iz lesa za svojo poroko z ženo, ki prihaja iz francoske prestolnice. Novi projekt ni le bistveno večji, ampak ima tudi drugačen cilj – po eni strani gre za vključevanje invalidov, kot je Bouchard, po drugi strani pa tudi za ekološki signal, saj sta za svoj Eifflov stolp, ki sta ga zgradila, uporabila "čim več recikliranega materiala".

Stolp je narejen iz 825 kosov lesa in 5200 vijakov, "da pokaževa svetu, da lahko gradimo velike stvari z materiali, ki jih drugače zavržemo". Malmezac želi svoj Eifflov stolp postaviti ob traso štafete bakle, ki bo skozi ta del Francije potovala na začetku junija. "Povezal sem se z mesti, ki bodo prejela olimpijski ogenj, in jim ponudil stolp v najem. Sodelujemo s prevoznikom, ki lahko za prevoz in demontažo stolpa uporabi avtodvigalo. Želiva si, da bi stolp videl veliko sveta," je mizar dejal za spletno stran kraja La Chevroliere.

Olimpijski ogenj bodo prižgali 16. aprila v Olimpiji v Grčiji, nato ga bodo z ladjo pripeljali iz Aten v Marseille. Tam se bo 8. maja začelo 68-dnevno potovanje olimpijske bakle, med katerim bo ogenj skozi francoske departmaje poneslo skupno 10.000 nosilcev bakle, ki bodo potovali skozi več kot 400 mest.

Od 8. do 17. junija bo plamen dosegel tudi pet čezmorskih ozemelj Guadeloupe, Francosko Gvajano, Martinique, Francosko Polinezijo in Reunion. "Pomembno je bilo vključiti čezmorska ozemlja," je o tem dejala Amelie Oudea-Castera, ministrica za šport ter olimpijske in paraolimpijske igre, ko je junija predstavila tekaško traso. Poletne olimpijske igre bodo uradno odprli 26. julija s prižigom olimpijskega ognja na Seni.