Plujeta po pristanišču. Foto: Reuters
Plujeta po pristanišču. Foto: Reuters

Pogled na Hongkong je popestril par velikanskih rumenih gumijastih račk. V tamkajšnje pristanišče Victoria ju je poslal čofotat nizozemski umetnik Florentijn Hofman – rački sta namreč del njegove umetniške instalacije, ki jo je poimenoval Double Ducks, sam pa upa, da bosta mestu prinesli veselje in srečo.

Ljudje so navdušeni. Foto: Reuters
Ljudje so navdušeni. Foto: Reuters

18 metrov visoki napihljivi rumenki bosta v hongkonškem pristanišču prebivali dva tedna, to pa sicer ni prvič, da je tovrstno bitje začasno postalo prebivalec Hongkonga – natanko pred desetletjem je Hofmanova skulptura z imenom Gumijasta račka (Rubber Duck) tja privabila množico ljudi.

"Upam, da bo prineslo toliko užitka, kot ga je v preteklosti. V svetu, v katerem smo trpeli zaradi pandemije, vojn in političnih razmer, mislim, da je pravi trenutek, da se vrne dvojna sreča," je dejal avtor in tako pojasnil, da račka s sopotnico tokrat pomeni tudi "dvakrat več zabave". Rački sta v domačinih že vzbudili navdušenje, nekateri menijo, da sta rački za Hongkong pozitivni, predvsem v časih, ko je družba slabo razpoložena.

Po besedah kustosa ustvarjalnega studia AllRightsReserved sta raci dejansko podobni simetričnim kitajskim znakom "ši" za srečo in "peng" za prijatelje. Hofman, ki sta ga za instalacijo gumijaste račke navdihnila zemljevid sveta in gumijasta račka, je leta 2007 na Nizozemskem začel svetovno turnejo in se ustavil v pristaniščih od Francije pa tudi do Brazilije.