Tudi na dopustniškem otoku Džedžu številni lokali ne sprejemajo več otrok. Foto: EPA
Tudi na dopustniškem otoku Džedžu številni lokali ne sprejemajo več otrok. Foto: EPA

A v Južni Koreji so "območja brez otrok" v zadnjih letih postala neverjetno priljubljena. Na stotine jih je vzniknilo po vsej državi, cilj prepovedi pa je predvsem zagotoviti mirno okolje za odrasle brez motečih dejavnikov, ki jih predstavljajo najmlajši, poroča CNN. Samo na počitniškem otoku Džedžu je približno 80 takih območij, drugod po državi pa več kot 400.

Se pa številni sprašujejo, kako pametna so taka omejevanja, glede na demografske težave te azijske države. Poleg tega da ima Južna Koreja najnižjo rodnost na svetu, ima tudi enega najhitreje starajočih se prebivalstev na svetu.

Tišina in mir sta v Južni Koreji veliki vrednoti. Foto: Pixabay
Tišina in mir sta v Južni Koreji veliki vrednoti. Foto: Pixabay

To ji zdaj predstavlja velike težave, ko gre za financiranje pokojnin in zdravstvene oskrbe, nekaj, s čimer se spopada večina držav s starajočim se prebivalstvom.

A težava je v Južni Koreji še posebej pereča, piše CNN. Lani je tamkajšnja stopnja rodnosti padla na rekordnih 0,78 – kar ni niti polovica od 2,1, kot je potreben delež za stabilno prebivalstvo, in celo precej pod Japonsko (1,3), trenutno najhitreje starajoč se narod na svetu.

Mladi Južni Korejci so že zdaj pod pritiskom zaradi vrtoglavo visokih cen nepremičnin, dolgih delovnikov in ekonomske negotovosti, zato kritiki območij brez otrok menijo, da je zadnje, kar država potrebuje, še ena stvar, ki jih bo odvračala od želje po družini.

Kot poudarjajo, bi morala vlada to vedeti bolje kot kdor koli drug. Navsezadnje je v zadnjih 16 letih porabila več kot 200 milijard dolarjev za spodbujanje rodnosti. Ob tem menijo, da rešitev ni trošenje denarja za to problematiko, ampak si prizadevati za to, da bi spremenili nazore družbe do mladih.

A to bo težka naloga, še posebej glede na to, da ankete kažejo, da večina Južnih Korejcev podpira območja brez otrok.

Mladi Južni Korejci se ob stanovanjskih in ekonomskih stiskah vse redkeje odločajo za otroka. Foto: Pixabay
Mladi Južni Korejci se ob stanovanjskih in ekonomskih stiskah vse redkeje odločajo za otroka. Foto: Pixabay

Se pa stvari v zadnjem času vseeno morda malce obračajo, zaradi Yong Hye-in, mame in poslanke stranke Temeljni dohodek, ki je, v znak protesta ob dnevu otrok, v poslansko skupščino, kamor otroci običajno nimajo vstopa, prišla s svojim dvoletnim sinom. "Vsakodnevno življenje z otroki ni lahko,” je nagovorila poslance v svojem gorečem govoru, med katerim je pestovala sina. “Naša družba se mora preporoditi v tako, v katero so otroci vključeni.”

Govor je bil deležen medijske pozornosti z vsega sveta, a to ni bil edini znak, da se odnos do problematike spreminja. Na otoku Džedžu so pred kratkim razpravljali o tem, da bi območja brez otrok dejansko prepovedali. Tamkajšnji mestni svet namreč skrbi, da bi starostne omejitve, ki jih uvajajo številna gostišča in avtokampi na tem priljubljenem turističnem otoku, lahko škodile ugledu otoka kot gostoljubnega.

Kot je za CNN povedala Bonnie Tilland, univerzitetna predavateljica in strokovnjakinja za južnokorejsko kulturo: “Družine z otroki, ki pripotujejo na Džedžu na počitnice, se vznejevoljijo, če se odpeljejo do kavarne na slikoviti točki, tam pa jim povedo, da njihovi otroci tam niso zaželeni.”

Gostje restavracij cenijo mir. Foto: EPA
Gostje restavracij cenijo mir. Foto: EPA

Priljubljenost območij brez otrok sega v Južni Koreji v leto 2012, ko je eden izmed gostov neke restavracije po nesreči polil otroka z vrelo juho. Incident je vzbudil veliko pozornosti, potem ko je otrokova mama v seriji objav povsem "raztrgala" omenjenega gosta.

Sprva so ljudje kazali veliko razumevanja in sočutja do otrokove matere, a se je stališče javnosti začelo obračati po tem, ko so posnetki varnostne kamere pokazali, kako otrok le nekaj hipov pred dogodkom dirja po restavraciji. Številni so začeli kriviti mamo, ker ni obvladala svojega sina.

Sledili sta dve leti burnih razprav na družbenih omrežjih glede odgovornosti staršev in do leta 2014 so območja brez otrok postala stalnica – predvsem za kavarne in restavracije. In v prihodnjih letih so samo še pridobivala priljubljenost. Raziskava iz leta 2021 je pokazala, da več kot 70 odstotkov odraslih taka območja podpira – in to ne le tisti brez otrok.

V Južni Koreji sta tišina in mir izredno cenjena, tako da celo številni starši vidijo območja brez otrok kot upravičena.