V Združenih državah Amerike po območju Lake Tahoe, ki leži med Severno Kalifornijo in Nevado, že od lanskega poletja pohajkuje velikanski črni medved. V tem času naj bi bil Hank the Tank, ki si je ime prislužil s tem, da je lačno prilomastil tudi v zaklenjene hiše, v katerih so bili tudi ljudje, kriv za skoraj 40 vdorov v domovanja tamkajšnjih prebivalcev. Oblasti so zaradi kosmatinca, ki je večkrat povzročil škodo, prejele več kot 150 klicev, tako pa ga išče tudi kalifornijska policija.

Medvedji vlomilec, ki se je odpovedal zimskemu spanju, nekateri pa so mu nadeli tudi ime kralj Henrik, Jake ali Yogi, naj bi s svojimi 227 kilogrami tehtal malce več kot povprečni divji medved. Tako velikost naj bi dosegel zato, ker se ne hrani z mravljami in jagodičevjem, temveč si raje postreže s človeško hrano, ki pa je bolj kalorična, a je do nje bistveno lažje priti. Sčasoma se je naučil, da svojo velikost in moč uporabi tako, da se prebije v hiše – tja naj bi prišel tako skozi garažna ali vhodna vrata, pa tudi skozi okna, poroča BBC.

Nameravajo ga dati v zavetišče

Običajne metode za preganjanje medvedov, ki so po navadi na gozdnatih področjih uspešne, v primeru Hanka, ki se je navadil na naselje, niso bile uspešne – ljudi se ne boji več, dojema jih le kot vir hrane. Lokalne skupine, ki se borijo za pravice živali, sicer pozivajo, naj ga ob ujetju ne ubijejo, želijo mu namreč najti dom v živalskem vrtu ali pa zavetišče za divje živali. Ker sam ni več navajen loviti hrane, bi v nasprotnem primeru lahko stradal.

Oblasti kot zadnjo možnost vseeno navajajo uspavanje, skupine za pravice živali pa ob tem domačine pozivajo, naj bodo na svojo hrano in odpadke bolj pozorni in naj jih ustrezno zaščitijo. Kljub opozorilom nekateri svojih odpadkov in živil namreč še vedno ne pospravijo.