Konceptni avtomobil Mercedes-Benz Vision AVTR. Foto: EPA
Konceptni avtomobil Mercedes-Benz Vision AVTR. Foto: EPA

Na avtomobilskem sejmu v Münchnu, na katerem organizatorji pričakujejo več sto tisoč obiskovalcev, si lahko, po dveh letih premora, ljubitelji jeklenih konjičkov ogledajo novosti v avtomobilski industriji. Uradno ga bo odprla kanclerka Angela Merkel, vsi morajo upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, obiskovalci pa se lahko prvič s testnimi vozili odpeljejo tudi do mesta ali pa jih preizkusijo na avtocesti. Sejem bo potekal do 12. septembra.

V ospredju na letošnjem avtomobilističnem sejmu, katerega vodilo je Kaj nas bo premaknilo (What will move us next), so električni avtomobili, proizvajalci pa na sejmu prvič predstavljajo tudi električna kolesa, motorje in skiroje. Vsi se želijo predstaviti kot prvi, najboljši in najhitrejši proizvajalci električnih avtomobilov, predvsem nemška avtomobilska podjetja nastopajo kot pomembni ustvarjalci. Tako BMW, ki želi biti prvi v proizvodnji trajnostnih avtomobilov, predstavlja tudi avtomobil, v celoti narejen iz odpadnih materialov.

Elektromobilnost bo kmalu že preteklost

"Avtomobilski šport prihodnosti bo bolj električen, digitalen in povezan,"
je povedal Oliver Blume, predsedujoči izvršnemu odboru Porscheja. "Koronavirus je spremenil svet. Ljudje so ugotovili, da je bolje potovati sam, kot z vlakom ali avtobusom," je pojasnil analitik Ferdinand Duddenhöffer, a poudaril, da je elektromobilnost že tu, ne more se je več ustaviti.

Električni avtomobili pa naj bi bili kmalu že preteklost, pred tem se je sicer treba znebiti avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem – protestniki iz okoljevarstvenih organizacij, ki spremljajo sejem, pravijo, da najkasneje do leta 2030. "Kar bo sledilo elektromobilnosti, je večji izziv. Gre za avto, ki ga vodi in upravlja programska oprema, vozi pa samodejno," je še napovedal Duddenhöffer in poudaril, da bo Kitajska na tem področju postala središče sveta.

Avtomobilski sejem v Münchnu