Kip je prava atrakcija. Foto: AP
Kip je prava atrakcija. Foto: AP

Čeprav morda telesni proporci upodobljenega niso ravno anatomsko točni, pa je skulptura iz steklenih vlaken povsem istovetna poustvaritev keramične posode ljudstva Mochica, ki izvira iz časov pred Kolumbom in katerega pripadniki so na tem območju živeli med letoma 150 in 700. Predinkovsko ljudstvo je slovelo po svoji spolno eksplicitni keramiki.

Kip, 15 minut vožnje oddaljen od Trujilla, na poti do priljubljenih starodavnih svetišč Huacas del Sol y la Luna, se je že izkazal kot izjemno priljubljen med turisti in mimoidočimi, ki veselo pozirajo pred 1,5 metra visoko skulpturo.

A kip, ki simbolizira plodnost, je že zamikal tudi vandale, ki so ga že oskrunili, nato pa med begom izstrelili nekaj strelov v zrak. Arturo Fernández Bazán, župan kraja Moche, je za lokalne medije povedal, da so ponoči trije zamaskirani moški z nožem zadrževali varnostnika, da ne bi poklical na pomoč po radiu, pri tem pa poškodovali falus kipa.

Foto: AP
Foto: AP

Ob tem je povedal, da namerava na območju, bogatem z arheološkimi izkopaninami, postaviti še okoli 30 kipov, posvečenih kulturi ljudstva Mochica, pri čemer jih bo tretjina predstavljala erotične akte ali rojevanje.

“V naši (Mochica) kulturi te posode niso bile smatrane za erotične, ampak so predstavljale božanstvo," je pojasnil Fernández Bazán, ki je pred vstopom v politične vode delal kot ginekolog. “Stari Grki so imeli drug tip. Mi smo z našimi čustvi agresivnejši in neposrednejši."

Kipu v bran ministrica: "Spolnost je del nas"

Kip je sicer sprožil mešane odzive med lokalnim prebivalstvom, pri čemer se nekaterim zdi žaljiv ali pa menijo, da ga ne bi smeli videti otroci.

A perujska kulturna ministrica Gisela Ortiz se s tem ne strinja. "Prepričanje, da otroci tega ne bi smeli videti ali da je kip žaljiv, sodi v mračnjaške čase," je povedala za Guardian. “Kot Perujci bi morali biti vsi ponosni na našo raznoliko dediščino, vključno s seksualnim in erotičnim delom, ki je neločljiv del človeka."

Ob tem je še dodala, da čeprav "nič ne opravičuje nasilje nad varnostnikom", pa bi lahko boljša razlaga kulturnega pomena kipa lokalnemu prebivalstvu pomagala preprečiti podobne incidente in nesporazume v prihodnje.