Igralci Manchester Cityja proslavljajo gol Phila Fodena. Foto: EPA
Igralci Manchester Cityja proslavljajo gol Phila Fodena. Foto: EPA

Na Otoku je razpravo spodbudil Julian Knight, predsednik angleškega parlamentarnega odbora za digitalno kulturo, medije in šport, ki je ostro kritiziral vedenje nogometašev angleških moštev, ki dosežene zadetke proslavljajo z objemanjem in celo poljubi, poroča AFP.

"Nekateri prizori, ki jih videvamo na tekmah, so strašni. Kot da nogometaši ne bi imeli možganov, kot da se ne bi zavedali, v kakšnih časih smo. Pravila o nepotrebnih stikih je treba spoštovati," je dejal Knight, ki je dejal, da bi sodnik moral za vsak tak stik pokazati rumeni karton. Obenem je pozval k ustavitvi športnih tekmovanj, tako kot so jih ustavili marca lani ob pojavu prvega vala epidemije: "Jaz bi tekmovanja prekinil, a odločitev je stvar upravnih organov in zdravstvenih strokovnjakov."

Knightu so v oči padla predvsem proslavljanja zadetkov igralcev Manchester Cityja in Fulhama na sredinih prvenstvenih tekmah, pohval pa je bil deležen napadalec Tottenhama Harry Kane, ki skupaj s soigralci zadetka ni proslavljal na klasičen način.

Namestnik glavnega medicinskega direktorja Anglije je igralce pozval, naj preprečijo takšne telesne stike.

Trener Manchester Cityja Pep Guardiola pa je svoje igralce branil pred obtožbami. "V zadnjih desetih dnevih so nas testirali petkrat ali šestkrat. Vsi smo bili negativni. Igralci po doseženem golu reagirajo nagonsko, težko se je temu izogniti. Prav čudno je, če po golu soigralci ne stečejo strelcu v objem," je Španec predstavil svoj pogled.

V bran svojim varovancem je stopil tudi trener Chelseaja Frank Lampard. Dejal je, da je lažje izreči pravila, kot jih v praksi uresničevati, saj nogomet je in vedno bo igra spontanih in iskrenih čustev. "Če želimo te odstraniti iz igre, to ni tako preprosto. Igralci so dobri fantje, in tega ne delajo namerno."

Velika Britanija se trudi, da bi omejila val primerov covida-19. V sredo je bilo novo rekordno število smrtnih žrtev, v 24 urah je umrlo 1564 ljudi.