Foto: Youtube
Foto: Youtube

Uporaba t. i. "hodečega stroja" za premikanje starih konstrukcij je zadnje v vrsti prizadevanj mestnih oblasti, da bi ohranili stavbe, ki imajo zgodovinski pomen.

Kot poroča CNN, so inženirji pod petnadstropno stavbo osnovne šole pritrdili skoraj 200 mobilnih podpor, ki delujejo kot robotske noge. Razdeljene so v dve skupini, ki se izmenjaje dvigajo gor in dol, pri čemer posnemajo človeški korak. Pritrjeni senzorji pomagajo nadzirati, kako se stavba pomika naprej.

"To je, kot bi dal stavbi bergle, da bi lahko vstala in se sprehodila," je ponazoril Lan Wuji, glavni tehnični nadzornik projekta, čigar podjetje Shanghai Evolution Shift je omenjeno tehnologijo razvilo leta 2018.

Osnovna šola Lagena je bila zgrajena leta 1935, za časa francoske koncesije v Šanghaju. Premaknili so jo, da bi naredili prostor za nov trgovsko-poslovni kompleks, ki bo zgrajen leta 2023.

V 18 dneh so stavbo zarotirali za 21 stopinj in jo za 62 metrov premaknili na novo lokacijo. Nekdanja šola bo zdaj služila kot center za zaščito dediščine in kulturno izobraževanje.