Hrošča so odkrili v podzemni jami v bližini vasi Gornje Košlje pri Ljuboviji na zahodu Srbije. Za odkritje nove vrste žuželk so zaslužni raziskovalci Nikola Vesović, Srećko Ćurčić in Dragan Pavićević.

Žuželka sodi v rod Duvalius, ki ima v Evropi in širše veliko število vrst, nova vrsta pa se po teniškem asu imenuje Duvalius djokovici. Gre sicer za žužka, ki sodi v veliko družino hroščev krešičev ali karabidov.

Plenilski hrošč zaradi življenja v temi izgubil oči

Znanstveni sodelavec beograjske fakultete za biologijo Nikola Vesović je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug povedal, da gre za žuželko, specializiranega podzemeljskega trdokrilca iz družine hroščev, plenilca, ki se v svojem okolju prehranjuje z majhnimi nevretenčarji.

"Prav posebna je ta žuželka, ker je zaradi življenja v večni temi izgubila oči in je zaradi pomanjkanja svetlobe tudi njena pigmentacija precej zmanjšana," je poudaril Vesović.

Hrošču posvečen znanstveni članek

Posamezne primerke so našli večkrat, nazadnje konec leta 2019. Material je bil dokončno obdelan v začetku leta 2022, s podrobnimi primerjavami pa so profesor s fakultete za biologijo Srećko Ćurčić, entomolog Dragan Pavićević in Vesović ugotovili, da gre za novo vrsto.

Raziskovalci so o novem hrošču napisali znanstveni članek, ki je bil pred kratkim objavljen v ugledni reviji Annales Zoologici Fennici. Vesović poudarja, da ima zdaj Duvalius djokovici "relevantno znanstveno vrednost".

Novak Đoković je z 21 osvojenimi grand slam turnirji eden najuspešnejših teniških igralcev v zgodovini. Foto: EPA
Novak Đoković je z 21 osvojenimi grand slam turnirji eden najuspešnejših teniških igralcev v zgodovini. Foto: EPA

"Mislim, da Đoković ne bo jezen"

Vesović je zjutraj objavil sliko hrošča na Instagramu in pri tem tudi označil slavnega tenisača. "Upam, da bo videl. V zoološki nomenklaturi imamo pravico nekoga imenovati. Njega sploh ni treba vprašati, a mislim, da ne bo jezen," je za Tanjug dejal Vesović.

Srbski šampion je bil kasneje odkritja očitno vesel, pa tudi počaščen, da so žuželko poimenovali po njem. "V zahodni Srbiji so našli novo vrsto žuželke, ki so jo poimenovali po meni," je zapisal na družbenih omrežjih, kjer je delil novico.

Po tenisaču poimenovan tudi polž

Hrošč pa ni edini živalski primerek, ki so ga poimenovali po srbskem tenisaču. Profesorja iz Univerze v Črni gori sta leta 2019 po Đokoviću poimenovala tudi vrsto redkega polža, ki živi v dinarskem krasu – Travunijana djokovici. Profesor Vladimir Pešić je takrat dejal, da se želijo s poimenovanjem pokloniti Đokovićevi "energiji in edinstvenosti".