Pred kratkim so v londonskem živalskem vrtu letos na svet pozdravili že drugega mladiča zahodne nižinske gorile, ki veljajo za kritično ogrožene. Zdaj pa so se podmladka razveselili tudi čez lužo. V teksaškem živalskem vrtu Fort Worth je namreč 33-letna Sekani že četrtič pričakovala mladička, a tokrat so veterinarji živalskega vrta opazili znake preeklampsije – resnega stanja krvnega tlaka, ki se med nosečnostjo lahko pojavi tako pri ljudeh kot pri primatih.

Po potrditvi diagnoze so se posvetovali z lokalnim porodničarjem in ugotovili, da je potreben carski rez, da bi rešili oba. Mala gorila se je tako s pomočjo medicinskih specialistov skotila od štiri do šest tednov predčasno. Jameela – kar v svahiliju pomeni lepa – je tako prva gorila, ki se je skotila s carskim rezom v 115-letni zgodovini živalskega vrta, ki je rojstvo tako označil za zgodovinsko in čustveno, poroča BBC.

"Bilo je neverjetno, kako je bil primer matere in mladiča podoben tistemu, kar vidim v primeru dojenčkov v bolnišnici, ki so rojeni v podobnih okoliščinah," je dejal neonatolog Robert Ursprung, ki je pomagal pri oživljanju in stabilizaciji ter sestavi načrta obrokov za novorojeno gorilo, ki je zaradi prezgodnjega rojstva potrebovala takojšnjo zdravniško oskrbo. Tudi porodničarka Jamie Erwin je bila presenečena nad tem, kako se Sekanijina anatomija ujema z njenimi človeškimi pacienti. Dodala, da je bil porod Jameele eden od vrhuncev njene celotne kariere.

Sekani potomki ni naklonjena, zato že usposabljajo nadomestno mater

Mati Sekani si je že popolnoma opomogla, vendar ji potomka še ni prirasla k srcu. "Kljub večkratnim poskusom, da bi znova združili mamo in otroka, Sekani ni pokazala veliko zanimanja za skrb," so sporočili iz živalskega vrta in dodali, da je težko natančno vedeti, zakaj se med njima še ni spletla povezava, strokovnjaki pa domnevajo, da je to zato, ker Sekani ni rodila po naravni poti, kar pomeni, da ji hormoni niso mogli "dopovedati", kaj se dogaja.

Osebje se je tako že osredotočilo na usposabljanje 24-letne gorile Gracie, da postane nadomestna mati Jameele, ki ji gre odlično.

Natančno število zahodnih nižinskih goril v divjini ni znano, saj živijo v najgostejših in najbolj odmaknjenih predelih afriških deževnih gozdov. Po podatkih Svetovne organizacije za varstvo narave (WWF) se je število v divjini živečih primerkov v zadnjih 25 letih zmanjšalo za več kot 60 odstotkov, zlasti zaradi krivolova in bolezni.

Tudi če bi odpravili vse grožnje tej podvrsti, bi njihova populacija po mnenju strokovnjakov potrebovala približno 75 let, da bi si opomogla, saj je prisotna nizka rodnost.