Tržaško podjetje, ki je svetovno znano po restavriranju dinozavrskih okostij, je obiskala ekipa TV Slovenija. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Tržaško podjetje, ki je svetovno znano po restavriranju dinozavrskih okostij, je obiskala ekipa TV Slovenija. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Big John svojega imena ni dobil po naključju: samo njegova glava v širino meri dva, v dolžino pa dva metra in pol. Tržaški strokovnjaki jo sestavljajo košček za koščkom in pri tem odkrivajo zanimivosti iz življenja nekdanjega rastlinojedega orjaka.

"S hrbtne strani, od spodaj navzgor, ga je z rogom nabodel drugi triceratops in mu zlomil ovratni greben. Poškodba ni bila smrtonosna, a se je rana vnela," je povedal geolog in vodja podjetja Zoic Flavio Bacchia.

Ohranjene je kar 75 odstotkov triceratopskove lobanje, celotnega telesa je več kot polovica. Imeli smo srečo, pove vodja podjetja, ki je za najdbo odštel 150 tisoč evrov.

Orjaški rastlinojedec je v Trst prispel novembra lani, v ogrodjih iz mavca, skrit v velikih oblogah zemlje. Ostanke okostja so morali najprej očistiti, nato pa kost za kostjo skrbno sestaviti in po potrebi restavrirati. "Trenutno sestavljamo dinozavrovo hrbtenico. Začeli smo pri vratu in gremo nazaj proti repu. Imamo še veliko dela," je povedal Tomaž Starc.

"Delo je vznemirljivo. Vsak dinozaver, čeprav pripada že znani vrsti, je namreč zgodba zase," je še dodal Bacchia.

Petkove urice, namenjene obiskom javnosti, so v prihodnjem mesecu že razprodane. Oživljanje mogočnega dinozavra lahko spremljate tudi na družabnih omrežjih.

Veliki Ivan naj bi novega lastnika dobil konec oktobra, na dražbi v Parizu. Tržaško podjetje, ki je v času pandemije zaposlilo dva nova sodelavca, je restavrirano okostje dinozavra, poimenovanega Big Sara, lani investicijski družbi prodalo za dva milijona evrov.

V Trstu restavrirajo okostje največjega doslej odkritega triceratopsa