Princ Filip je vaščanom poslal tri svoje portrete. Foto: Reuters
Princ Filip je vaščanom poslal tri svoje portrete. Foto: Reuters

Eno zanimivejših poglavij iz življenja princa Filipa prihaja iz vasi Younanen na otoku Tanna, ki jo je mogoče najti le s pomočjo lokalnega vodiča.

Vaščani so Filipa častili vsak dan kot boga, v njihovih življenjih pa je predstavljal nekaj izredno pomembnega. Vsak dan so ga prosili za blagoslov banan in sladkega krompirja v upanju, da bo s tem njihova sicer izredno revna skupnost lažje preživela. Obenem so stene svojih domov okrasili s fotografijami moža kraljice Elizabete II.

Sorodna novica Britanska kraljeva družina žaluje, umrl je princ Filip

Vaščani se že pripravljajo na žalno slovesnost v čast njihovemu bogu. "Predstavljam si, da bo prišlo do nekega obrednega objokovanja, posebnih plesov," je za britanski The Telegraph pojasnil antropolog Kirk Huffman, ki je 18 let preživel v tihooceanski državi, od tega je 12 let delal kot kustos v nacionalnem muzeju. "Osredotočili se bodo na moške, ki pijejo kavo ‒ to je ključ do odpiranja vrat v nematerialni svet," je še dodal.

O tem, zakaj vaščani častijo princa Filipa kot božansko podobo, nihče ni popolnoma prepričan. Ena teorija se osredotoča na lokalno legendo, ki pravi, da je sin gorskega boga zapustil dom in odšel v oddaljeno deželo, da bi se poročil z vplivno žensko.

Antropologi verjamejo, da so princa povezali z legendo v 60. letih, ko je bil Vanuatu anglo-francoska kolonija. Vaščani so takrat verjetno videli portrete princa Filipa in kraljice v vladnih pisarnah in na policijskih postajah.

Huffman verjame, da je bilo spoštovanje vaščanov povezano s Filipovo ljubeznijo do navad in starodavnih prerokovanj. "Filip je bil goreč zagovornik spoštovanja tradicije in mislim, da je to ena izmed stvari, kjer so se ujeli, saj tudi vaščani spoštujejo tradicijo."

Umrl princ Filip

Kljub primerom, ko je Filip dajal rasno in kulturno neprimerne pripombe, je vaška skupnost ohranila dolgoletno povezavo z britanskim dvorom, je še dodal Huffman. "Bil je zelo spoštljiv do njih, bil jim je zelo naklonjen, komuniciral je z njimi, pošiljal jim je darila, oni so mu pošiljali darila že od 70. let." Princ Filip je leta 1974 tudi obiskal Vanuatu.

Huffman tako verjame, da se bo tradicija čaščenja britanskega dvora v omenjeni vasici nadaljevala in da se bodo prebivalci otoka v skladu s kultom obrnili na princa Charlesa kot naslednika princa Filipa. Princ Charles je leta 2018 že obiskal otok, kjer je bil imenovan za častnega poglavarja.