Gre za ogroženo vrsto rože. Foto: AP
Gre za ogroženo vrsto rože. Foto: AP
Začela je veneti po 24 urah. Foto: AP
Začela je veneti po 24 urah. Foto: AP

Nenavadna roža, ki je lastnica največjega cveta na svetu, sicer ne oddaja vonja. To se spremeni samo v primeru cvetenja, saj z vonjem po gnilem in trohnečem truplu želi privabiti žuželke oziroma opraševalce, ki se hranijo z mesom. Med cvetenjem tako zraste ogromen prašnik, ki mesojede žuželke privlači, smrad pa se širi tudi pol kilometra daleč. Tako je bil roži sicer z imenom Amorphophallus titanum dodeljen vzdevek "mrtvaška roža" (ang. corpse flower).

Cvetenje velikanke, ki lahko doseže tudi do 3 metre, pa je izjemno redko, nepredvidljivo, predvsem pa kratko. Na stotine obiskovalcev botaničnega vrta Univerze v Varšavi je čakalo v vrsti do poznih večernih ur oziroma zgodnjih jutranjih ur zgolj zato, da bi se mimo cvetoče smrdljivke sprehodili in jo fotografirali.

Tisti, ki so se neprijetnemu vonju želeli izogniti, pa so lahko celotni dogodek gledali na posnetku v živo. Smrdljivka, ki 10 dni pred cvetenjem zraste tudi za 1,2 metra, je po 24 urah že začela veneti, kmalu se bo cvet razkrojil.

Ta rastlina sicer raste samo v deževnih gozdovih indonezijskega otoka Sumatre, kjer pa je zaradi krčenja gozdov ogrožena. K ohranitvi vrste je pripomoglo ravno gojenje v botaničnih vrtovih, tam pa je vedno v središču pozornosti. Prvi znan pojav cvetenja smrdljivke zunaj Sumatre je bil leta 1889 v Londonskih vrtovih Kew (uradno ime: Royal Botanic Gardens oziroma Kraljevi botanični vrtovi), drugič pa šele leta 1926.