Foto: AP
Foto: AP

Za tovrstno psihozo je zbolel 40-letnik, ki so ga na zdravljenje zaradi hitrega poslabšanja duševnega zdravja sprejeli nekaj tednov po razglasitvi izidov referenduma o brexitu poleti 2016, na katerem so Britanci glasovali za izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije.

Moški je bil zaradi brexita resno zaskrbljen, piše v poročilu.

Imel je prisluhe ter paranoidne, napačne in bizarne iluzije, je zapisal Mohammad Zia Ul Haq Katshul z Inštituta za duševno zdravje univerze v Nottinghamu, ki je zdravil moškega. Po referendumu se moški ni mogel sprijazniti s političnimi dogodki, ki so se dogajali okoli njega, resno so ga začeli skrbeti tudi rasni incidenti. Moškega je bilo tudi sram, da je Britanec, še dodaja zdravnik.

"Politični dogodki lahko delujejo kot večji psihološki stresorji in imajo pomemben vpliv na duševno zdravje ljudi, predvsem tistih, ki do dovzetni za razvoj duševnih bolezni," je v poročilu pojasnil Haq.

Opozoril je tudi, da je moški doživel podoben napad 13 let prej po večjem stresu, povezanem z delovnim mestom, in je bil tudi sicer bolj občutljiv za stres. To je po mnenju zdravnikov igralo pomembno vlogo tudi pri "psihozi zaradi brexita". Pacient je po dveh tednih zdravljenja z zdravili okreval.