Na koncu so bili vsi navdušeni. Foto: EPA
Na koncu so bili vsi navdušeni. Foto: EPA

Pred dvema letoma se je v Sankt Peterburgu zbralo 8097 ruskih glasbenikov, ki so skupaj odigrali državno himno, tako pa so postavili Guinnessov rekord za največji orkester na svetu. Dosežek pa so pred kratkim poskusili preseči v Venezueli. Poskus državnega sistema mladinskih in otroških orkestrov, znanim tudi pod imenom El Sistema (sistem), ki ima več kot 350.000 članov in 180 orkestrov, naj bi vključeval okoli 12.000 glasbenikov.

 Andrés David Ascanio Abreu. Foto: EPA
Andrés David Ascanio Abreu. Foto: EPA

Ti so na venezuelski vojaški akademiji, v sodelovanju z regionalnimi skupinami, v Caracasu s skupnimi močmi odigrali okoli 10 minut dolgo Slovansko koračnico Petra Iljiča Čajkovskega. Da je bilo štetje olajšano, je vsak izmed sodelujočih prejel oštevilčeno zapestnico, glede na instrument pa mu je bil dodeljen tudi sedež. Vsakemu izmed 250 neodvisnih nadzornikov je bila dodeljena skupina glasbenikov, ki so jo morali opazovati pri podvigu. Za naziv največjega orkestra na svetu morajo namreč glasbeniki igrati skupaj, vsak mora imeti svoj instrument, voditi pa jih mora profesionalec, poroča AP.

Guinness bo podvig ocenjeval še približno en teden

To vlogo je v Venezueli prevzel Andrés David Ascanio Abreu. "Gre za velikanski, zelo zahteven izziv, ki pa je poln ponosa in strasti," je povedal. Da so njegova navodila lahko videli vsi, je bila njegova podoba prikazana na velikih zaslonih. Poskus, pri katere so sodelovali ljudje, stari od 12 do 77 let, vaditi pa so začeli pred dvema mesecema, je bil sicer del daljšega koncerta.

Potem ko so glasbeniki končali igrati skladbe, so začeli odmevati navdušeni vzkliki, zaplapolale so tudi venezuelske zastave. "Toliko ljudi je okoli tebe, neverjeten občutek je biti del nečesa zgodovinskega," je dejala Angele Barraoeta, 15-letnica, ki igra violo, v orkestru pa je že 11 let, in poudarila, da bi dosežek poplačal vse dolge ure, ki jih je preživela na vajah. Guinness bo podvig ocenjeval še približno teden dni, nato pa naznanil, ali je nadobudnim Venezuelcem in Venezuelkam uspelo doseči rekord.