Doslej so v okviru programa v vesolje izstrelili že 22 satelitov. Foto: Zavod Delak
Doslej so v okviru programa v vesolje izstrelili že 22 satelitov. Foto: Zavod Delak

To čast si je 17-letna dijakinja Gimnazije Šentvid prislužila leta 2011, ko je kot 10-letna učenka osnovne šole Kašelj zmagala na likovnem natečaju Galileo na temo Vesolje in vesoljska plovila. Prvo mesto ji je prinesla slika z naslovom Vesolje ka-BUM.

Kot je za STA povedala Tara Keber, je to zanjo velika čast. "Ponosna sem, da bo satelit v vesolju nosil moje ime," je dejala.

V natečaju so sodelovali otroci, rojeni med letoma 2000 in 2002, žirija pa je izbrala po enega zmagovalca iz vsake izmed tedanjih 27 članic Evropske unije. Po vsakem zmagovalcu so poimenovali en satelit iz navigacijskega sistema Galileo.

Doslej so v okviru programa v vesolje izstrelili že 22 satelitov, v sredo pa v vesolje odhajajo še štirje sateliti, ki so poimenovani po Tari iz Slovenije, Samuelu iz Slovaške, Anni iz Finske in Ellen iz Švedske. Izstrelitev zadnjega satelita, poimenovanega po Patricku iz Velike Britanije, bo predvidoma sledila čez dve leti.

Štiri satelite sistema Galileo bodo z evropskega vesoljskega izstrelišča v Francoski Gvajani izstrelili z evropsko nosilno raketo Ariane-5. Ocenjena vrednost projekta do leta 2020 je 10 milijard evrov.