Navdušenci med igranjem Fife 16 v studiu v nemškem mestu Köln. Foto: Reuters
Navdušenci med igranjem Fife 16 v studiu v nemškem mestu Köln. Foto: Reuters

Electronic Arts je še sporočil, da "skupaj z drugimi glasovi v svetu nogometa poziva k miru in koncu invazije na Ukrajino", poroča BBC.

Glavni nogometni federaciji Fifa in Uefa sta Rusijo pred nekaj dnevi izključili iz vseh svojih klubskih in reprezentančnih tekmovanj.

"V skladu s partnerji pri Fifi in Uefi je EA Sports sprožil postopke za odstranitev ruske reprezentance in vseh ruskih klubov iz izdelkov EA Sports Fifa, vključno s Fifa 22, Fifa Mobile in Fifa online," so zapisali.

Sorodna novica Fifa in Uefa prepovedali nastope Rusom na vseh tekmovanjih

EA Sports tudi "ocenjuje povezane spremembe na drugih področjih svojih iger". Iz hokejske igre NHL 22 je že izločil vse ruske in beloruske ekipe.

BBC-jev poročevalec iz sveta videoiger Steffan Powell je ob tem poudaril, da športne videoigre številnim ljudem omogočajo izživeti neizpolnjene športne sanje.

"Če se nenadoma ne moreš več odločiti, da bi za igranje izbral svojo državo ali svoj najljubši klub, bo to bistveno spremenilo izkušnjo za ruske igralce pri igri, ki jim je všeč in za katero so plačali," je komentiral dogajanje.

Visoki ukrajinski uradnik pozval svet videoiger k ukrepanju

Namestnik premierja Ukrajine Mihajlo Fedorov je predhodno pozval velika podjetja v svetu videoiger, naj sprejmejo ukrepe, na primer onemogočijo vse ruske in beloruske uporabnike, poroča BBC.

Skupina Embracer Group, ki združuje založnike videoiger, kot so THQ Nordic in Gearbox, je za pomoč Ukrajini namenila milijona dolarjev. Poljski razvijalec iger CD Projekt Red, ki ima studie tudi v Kijevu in Odesi, je prav tako začel humanitarno akcijo pomoči Ukrajini, poroča portal Eurogamer.