V ZDA TikTok uporablja približno tretjina prebivalcev. Foto: Reuters
V ZDA TikTok uporablja približno tretjina prebivalcev. Foto: Reuters

Prepoved TikToka, aplikacije za deljenje kratkih videoposnetkov, bo vključena v obsežen zakon, ki opredeljuje pravila za financiranje operacij ameriške vlade.

O zakonu naj bi glasovali ta teden, so za Reuters povedali viri. Predlog zakona sta prejšnji teden podprla tako predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi kot tudi vodja republikancev Kevin McCarthy.

V ZDA ukrep zagovarjajo s pomisleki glede nacionalne varnosti. Bela hiša ter ministrstva za obrambo, zunanje zadeve in domovinsko varnost so v preteklosti že prepovedali uporabo TikToka na vladnih napravah.

TikTok je prepovedan na napravah lokalnih administracij tudi v 19 od 50 zveznih držav ZDA. Večina je ukrep sprejela v zadnjih dveh tednih. Nazadnje so ukrep zaradi strahu pred sledenjem Američanom in cenzuriranjem vsebin sprejeli tudi v Louisiani in Zahodni Virginiji.

Ukrep ne bo vplival na zasebne uporabnike

Nova zakonodaja ne bo vplivala na več kot 100 milijonov oziroma tretjino Američanov, ki TikTok uporabljajo na zasebnih napravah ali napravah v lasti zasebnih podjetij.

Prepoved TikToka je leta 2020 skušal doseči že nekdanji predsednik Donald Trump, a je izgubil več sodnih bitk, povezanih s tem ukrepom.

Brez dogovora o podatkih

Ameriški vladni odbor za tuje naložbe v Združenih državah Amerike (CFIUS) si medtem že več mesecev prizadeva s Kitajsko doseči sporazum za zaščito podatkov ameriških uporabnikov TikToka, vendar za zdaj dogovora še niso sklenili in nič ne kaže, da bi jim ga uspelo doseči pred novim letom.