V sydneyjskem živalskem vrtu Taronga je v sredo ob 6.30 po krajevnem času pet levov začasno zapustilo svojo ogrado. Odrasel lev in štirje mladiči naj bi se potikali po "sosednjem" območju, tako pa so bili približno 100 metrov od kraja, kjer so gostje čez noč ostali v živalskem vrtu.

Glavni del živalskega vrta, ki je sicer obdan z ograjo, je bil takrat zaprt. "Levi v nobenem trenutku niso zapustili tega območja zraven ali živalskega vrta Taronga," je zagotovil izvršni direktor živalskega vrta Simon Duffy in dodal, da je majhen predel zaščiten in ga od preostalega dela živalskega vrta ločuje šest metrov visoka ograja, ki običajno služi tudi temu, da ljudje ostanejo na varni razdalji, poroča BBC.

Nadzorni posnetki so pokazali, da je oskrbnik alarm sprožil v manj kot 10 minutah od pobega levje peterice, tudi osebje se je hitro odzvalo in vse ljudi tam premestilo na varno. Položaj so rešili v zgolj nekaj minutah. Medtem ko so se štirje "ubežniki" v svojo ogrado vrnili "mirno", so morali pri petem uporabiti pomirjevalo. Ta je že buden in zdrav.

Nihče ni bil poškodovan, pobeg naj bi se zgodil zaradi težave z ograjo. Duffy je sicer napovedal, da bodo "precejšen incident" temeljito preiskali. Del, v katerem domujejo levi, bo tako do preklica, dokler ne bodo prepričani, da je "100-odstotno varen", ostal zaprt.

Pobegi živali v avstralskih živalskih vrtovih so sicer redki, a se na tovrstne situacije redno pripravljajo in usposabljajo.